KT-stjerner-5
’Sommeren 92’ er meget mere end bare en fodboldfilm. Den er vedkommende, rørende, og fyldt med stærke og gribende historier bagom EM-heltene.

Der var dyb krise på det danske landshold. Spillerne ville ikke samarbejde, aviserne og de danske fans forlangte Richard Møller Nielsens afgang fra trænerposten, efter at de havde tabt kvalifikationen til EM 1992. Det hele så mildest talt sort ud.
Og netop derfor mindede det mest af alt om et H.C. Andersen-eventyr, da det lykkes for Richard at samle truppen og skabe det fundamentale sammenhold, det kræver for overhovedet at kunne drømme om at gøre det umulige.

I rollen som Ricardo ser vi Ulrich Thomsen, og det er en ren fornøjelse. Han leverer en overbevisende og ærefuld præstation. Med sin fynske dialekt og umiddelbare og til tider underspillede fremtoning går han lige i hjertet – Det er hans historie, og vi føler med ham hele vejen.

Faktisk er det til tider ubegribeligt, hvordan han kan holde til det hele, selvom filmen også viser, hvor meget støtte han fik på hjemmefronten af sin skønne kone Jonna (Lene Maria Christensen).

’Sommeren 92’ er dog ikke kun for fodboldfans. Selvfølgelig spiller fodbolden en central rolle i filmen, men det, der gør filmen interessant her 23 år efter triumfen i Sverige, er de menneskelige historier bagom EM-heltene – Og det er stærke sager.
“EM er stort, men det er trods alt kun fodbold” – som Richard Møller Nielsen siger, da Kim Vilfort (Mikkel Boe Følsgaard) er nødt til at trække sig på grund af alvorlig sygdom i familien.

Uanset hvor gammel du er, hvor meget eller lidt du kan lide fodbold, så er ’Sommeren 92’ et ’must see’.

‘Sommeren 92’ har premiere den 27. august 2015

Instruktør: Kasper Barfoed

Medvirkende: Ulrich Thomsen, Henning Jensen, Mikkel Boe Følsgaard, Cyron Melville, Esben Smed, Gustav Dyekjær Giese, Allan Hyde, Jon Lange, Lene Maria Christensen, Birgitte Hjort Sørensen m.fl.

Foto: Christian Geisnæs.