Torvet i Svendborg syder og bobler af spænding og liv, mens flere og flere mennesker stimler sammen foran scenen, der skal danne ramme for aftenens prisoverrækkelse, når Svendprisen 2018 løber af stablen. Stemningen bliver endnu mere intens, da den ene filmstjerne efter den anden begynder at sive ned langs den røde løber. Lars Mikkelsen blander sig med Sebastian Jessen, Ole Bornedal, Rasmus Bjerg og et hav af øvrige kollegaer, der hver især har glædet sig til netop denne aften, fordi Svendprisen som den eneste filmpris i Danmark udelukkende vurderes af en jury bestående af publikum.

Og aftenen bliver en fest. De forskellige priser uddeles af skuespilkollegaer, der alle gør hver deres for at bidrage lidt ekstra til stemningen. Især Martin Brygmann og Paprika Steen får smilene frem på folks læber, da de i munter tone konkurrerer om, hvem der har været med i hvad, for derefter at finde ud af, at det egentlig ikke var dem, men nogle andre, der havde de roller. Men også aftenens vært Peter Frödin er underholdende og hyggelig, når han binder showet sammen. Med billige men dog velfungerende jokes, guider han sikkert publikum igennem prisuddelingen.

Priserne uddeles på baggrund af stemmer afgivet af publikum – blandt andet via Kino.dk – og bliver dermed et nærmest direkte billede af, hvad de danske biografgængere ønsker sig, når de sætter sig til rette i biografernes bløde stole. Måske netop derfor er det på en aften som denne ekstra tydeligt at mærke, hvordan skuespillerne ser endnu mere frem til offentliggørelserne af netop disse priser, da der ifølge flere af de deltagende ligger endnu mere værdi i en pris, der er givet af publikum og danskerne selv i stedet for juryer bestående af fagfolk.

Især Rasmus Bjerg lægger ikke skjul på sin begejstring for netop denne pris, som han ovenikøbet løber med to gange for filmen om John Mogensen ”Så længe jeg lever” – anden gang dog i samarbejde med Ole Bornedal. Aftenen er ikke kun danskerne, der hylder vores skuespillere og filmfolk, men også en anerkendelse af, at hver enkelt skuespiller er klar over vigtigheden af at have et godt og tilfreds publikum, der bakker op om den danske filmbranche, og som derfor fortjener lige så stor ros fra filmverden.

Aftenens højdepunkt bliver dog hele Danmarks Ghita. Som noget nyt uddeles der fra i år årets ærespris, som i blev givet til Ghita Nørby for hendes mange års virke. Båret til scenen af en kæmpe klapsalve og begejstring fra både kollegaer og publikum indtager Ghita nærmest ydmygt scenen, da Nikolaj Lie Kaas beder hende komme op og modtage sin pris. Som et led i hyldesten er der sammenklippet en lille film med minder fra Ghitas mange år ved filmen lige fra Baronessen ved Benzintanken til hendes seneste roller i blandt andet Hjerte, hus, spejl. Aftenens hædersgæst modtager prisen med ydmyghed og våde øjne, hvilket tydeligt smitter af på prisoverrækkeren Nikolaj Lie Kaas, der må tørre øjnene en ekstra gang. Ghita lægger dog heller ikke skjul på, at hun så længe hun kan trække vejret og gå og stå fortsætter hendes karriere, som ikke kun er et job men hele hendes liv.

Aftenen midt på torvet på Svendborg er en hyldest til alle dem, der står foran og bag en film men samtidig også til dem, der ser filmene og lader dem leve videre, for på den måde at sikre, at vi har en reel filmindustri. Den er en hæder til alle dem, der har været en del af filmbranchen i en menneskealder og til dem, som er den nye generation af films kommende stjerner. Svendprisen samler publikum og filmfolk til en stor fest i filmen og underholdningens tegn.

 

Aftenens vindere blev:

Årets danske film
Så længe jeg lever

Årets danske børnefilm
Hodja fra Pjort

Årets udenlandske film
Dunkirk

Årets udenlandske børnefilm
Coco

Årets kvindelige skuespiller
Bodil Jørgensen (Aldrig mere i morgen)

Årets mandlige skuespiller
Rasmus Bjerg (Så længe jeg lever)

Årets håb – Juryens specialpris
Instruktør Mehdi Avaz

Årets danske dramaserie
Badehotellet – sæson 5

Årets danske skuespiller i en dramaserie
Lars Mikkelsen (Herrens veje)

Hædersprisen
Ghita Nørby