Pontus Lidberg er ny kunstnerisk leder af Dansk Danseteater, men aftenens forestilling er planlagt tilbage til tiden, hvor Tim Rushton stod i spidsen for kompagniet.

Det ene værk, Chopin danser, er da også skabt af netop Tim Rushton og er en premiere, om end publikum allerede har haft mulighed for at opleve en smagsprøve på det i operaens foyér i august 2018. Nu var det imidlertid det færdige værk om komponisten Frédéric Chopin og med hans musik i centrum bearbejdet af Martin Stadtfeld. Hen over musikken lød I køligtgrønne unisexkostumer fortolker danserne tekster om Chopins liv i voiceover ved Charlotte Munck.

Ved åbningsbilledet ligger Chopin alene ved sin begravelse i Paris i skikkelse af Luca Marazia. Bag store nedrullede scenegardiner gemmer de resterende seks dansere sig. Tim Rushton lader sine dansere improvisere, så trinene passer til dem, men det ender på forunderlig vis med en unison koreografi. Stemningen af melankoli er åbenlys, men også humor er der plads til. Det fungerer godt med et narrativ til den abstrakte dans, og med Chopins romantiske musik falder alt på plads. Dog ville det have været skønt, hvis man havde haft mulighed for at høre musikken live.

Alessandro Sousa Pereiras værk Krash fra 2015, skabt til den kongelige ballets dansere, er et vildt og fysisk værk, der dunker til Lawand Othman aka DJ Turkman Souljah Souljahs musik, så publikum hopper i sæderne. Det er et spændende værk med jordsøgende, hundesvær teknik for fem mænd og to kvinder. Der er soli og ensembledans – imponerende og lidt ensformigt.

Nu er der ikke stjerner i et moderne dansekompagni – ikke officielt i hvert fald. Strukturen er flad og demokratisk, (når man altså er kommet gennem diverse auditions og er indlemmet). Det passer bare ikke. Dansere er forskellige både i udseende, udstråling og formåen. Kompagniets absolutte stjerne gennem de seneste 13 år har ubestridt været lille vævre italienske Luca Marazia, der ud over en imponerende teknik har overskud og charme. Det var derfor med vemod at modtage beskeden om, at denne forestilling er hans sidste, og at han rent faktisk stopper som danser i kompagniet fra den 27. januar 2019. Der skal lyde et stort tak for mange gode oplevelser fra ham og et ønske om god vind fremover.

Forestillingen fortsætter ud i landet på turné uden Luca.

Krash & Chopin på Takkelloftet

Koreografi: Tim Rushton & Alessandro Sousa Pereira
Dansere: Dansk Danseteaters dansere 
Musik: Frédéric Chopin ‘Chopin+’ af Martin Stadtfeld og Lawand Othman aka DJ Turkman Souljah Souljah
Lysdesign: Raphael Frisenvænge Solholm
Lyddesign: Mikkel Larsen
Kostumer: Wood Wood, Maria Ipsen mfl.
Scenografi: Maria Ipsen og Raphael Frisenvænge Solholm
Varighed: 1 time og 15 min. Inkl. Pause

Medvirkende: Luca Marazia, Alessandro Sousa Pereira, Lukas Hartvig-Møller, Milou Nuyens, Emily, Nicolaou, Matthew Bell, Ella Pileggi, Taner Van Kuren, Arina Trostuanetskaya

Spilleperiode: 18. til 27. januar 2019 på Takkelloftet – derefter turné i hele Danmark