Det er Nikolaj Hübbe og Sorella Englunds opfriskede udgave af ´Napoli´ fra 2009, der afslutter denne balletsæson på teatret, før kompagniet drager ud i landet og opfører gratis sommerballet. Der er ikke så mange blomsterranker i Hübbe/Englund-udgaven af Bournonvilles elskede ballet fra 1842. Tredje akts blomstervogn er erstattet af en Vespa, og Gennaro har en sexet læderjakke på! Der er skåret lidt mere ind til benet. Nikolaj Hübbe har i sin fortolkning henlagt handlingen til 1950-erne i et Fellini filmunivers og har fået komponeret ny musik til anden akt i den blå grotte af Louise Alenius.

Ved repremieren fredag aften dansede Holly Dorger partiet som Teresina. Hun har en vidunderlig teknik og en umiddelbar sødme, der passer fint til stemningen i ´Napoli´. Overfor hende var Jonathan Chmelensky Gennaro, og kemien mellem dem var til at tage og føle på. Der blev kysset igennem på scenen, og det har givet vis ikke været helt så heftigt på Bournonvilles tid.

Der er mange skønne figurer, og der sker hele tiden ting på scenen, hvorhen man end kigger. Limonade- og makaronihandlerne Peppo og Giacomo, Mads Blangstrup og Julien Roman er herlige som Teresinas opblæste, men forsmåede bejlere, og Mette Bødtcher er skøn at skue som pensionatsbestyrerinden Carla. Der er ludere, lommetyve og en enkelt transvestit-sangerinde. Det var Thomas Lund, der var skøn at skue i auberginerød kjole, paryk med pagefrisure og godt med former til at stoppe kjolen ud med kvindelige former. Thomas Lund er altid fantastisk, og hans humoristiske sans og selvironi strålede ud af ham. Hvor er det skønt, at Hübbe bruger sine erfarne dansere.

Anden akten, der førhen tenderede det kedsommelige, er blevet dragende, erotisk og forunderlig. Efter at Teresina formodes druknet, og Gennaro er taget ud for at finde hende, ser det bestemt ikke lyst ud. Teresina er draget ind i den uhyggelige Golfos verden under vandet godt hjulpet på vej af en flok najader. Genarro når dog frem i tide og får hende ud af kløerne på Golfo. Det er døden, der er på spil, men oplagt er det, at Teresinas underbevidsthed lokker hende mod den farlige Golfo. Hos Bournonville ender alt jo godt, så selvfølgelig vender parret tilbage til Napoli og får stoppet begravelsen af Teresina. Louise Alenius´ musik til andet akt er elektronisk med hendes egen stemme ind over. Ved aktens begyndelse hænger Teresina dramatisk højt oppe, men i vandet, før hun kommer til havbunden og bliver draget af havdæmonen Golfo.

Golfo blev danset af Ryan Tomash, og han høstede meget velfortjent et af aftenens største bifald. Han er farlig, flot og tiltrækkende på én gang, at man kunne forstå Teresinas fristelse til at overgive sig og blive hos ham.

Der er meget skøn dans i både ballabilen, pas de six og med hele korpset, og Det Kongelige Kapel med Gabriella Teychenné som dirigent var i topform.

Balletten har været gennem et turbulent år. Der har været tumult omkring aflysningen af John Neumeiers ´Othello´ med deraf følgende interesse fra pressen for at afklare, hvad der var op og ned i den historie. ´Juveler´ måtte aflyses på grund af mange skadede dansere, hvilket alt sammen må have sat balletmesteren på overarbejde både fysisk og mentalt.

Det er derfor skønt at slutte af med et festfyrværkeri, som Napoli er, og som man aldrig bliver træt af.

Desværre danses forestillingen kun få gange indtil 4. juni, så det er om at skynde sig.  

Napoli på Det Kongelige Teaters gamle scene 

Koreografi: Sorella Englund og Nikolaj Hübbe efter August Bournonville

Musik: Edward Helsted, H.S. Paulli, H.C. Lumbye og Louise Alenius

Scenografi og kostumer: Maja Ravn

Lysdesign: Mikki Kunttu

Dramaturgisk gendigtning: Camilla Hübbe

Iscenesættelse: Sorella Englund og Nikolaj Hübbe assisteret af Thomas Lynd, Anne Marie Vessel Schlüter, Claire Still og Ann Kolvig (børn).

Dirigent: Gabriella Teychenné

Det Kongelige Kapel

Najadernes stemmer i anden akt: Louise Alenius

Dansere: Jonathan Chmelensky, Holly Dorger, Louise Midjord, Julien Roman, Mads Blangstrup, Tara Schaufuss, Sebastian Suhr, Elsther Lee Wilkinson, Thomas Lund, MacLeas Hopper, Mette Bødtcher, Afonso Coelho, Viktoria Falck-Schmidt med mange flere.

Varighed: 2 timer og 30 minutter inkl. to pauser

Spilleperiode: 26. maj til 4. juni