Der er forventninger, når Svanesøen skal flyve over scenen. Det er eventyr, vidunderlig musik og klassisk ballet. Det ukrainske kompagni Ukrainian Classical Ballet gæstede i denne uge København og dansede netop Svanesøen. Det er historien om den unge prins, der fejrer sin 21-års fødselsdag og er blevet myndig og som hans mor gerne ser blive gift. Han er en drømmer og søger sammen med vennen Benno til skovs iført den armbrøst, han har fået i fødselsdagsgave.

I skoven møder han den smukke Odette, der er kvinde om natten, men om dagen er svane. For at hun kan komme ud af den onde troldmand Von Rothbarts fortryllelse skal en mand sværge hende evig troskab. Prinsen er forelsket og sværger. Ved det efterfølgende bal på slottet kommer Von Rothbart med sin datter Odile, der er en tro kopi af Odette. Hun og prinsen danser, og prinsen sværger hende endnu en gang troskab – for bare at opdage, at han er narret, og at han har svigtet Odette.

Svanesøen har forskellige slutninger alt efter hvilken udgave og hvilket kompagni, der danser. Hos Ukrainian Classical Ballet er slutningen lykkelig, da prinsen overvinder troldmanden og får sin Odette.

Forestillingen havde en del odds imod sig. Musikken var båndet, og uanset at den gik fint igennem, er det ikke den samme oplevelse, som hvis et orkester spiller live. På scenen var kun omkring 20 dansere, hvilket ikke giver illusion af hverken et kæmpe bal eller en sværm af svaner.

Der leveres fine præstationer i de store partier. Odette klarer de 32 rundture, prinsen danser fint op til hende, og von Rothbart er tilpas farlig. (Hvem der dansede, fremgår hverken af hjemmeside eller program!).

Fire små svaner har i første akt en skøn og ikonisk pas de quatre, der kræver præcision. Hos Ukranian Classical Ballet var de fire dansere meget forskellige i højde og drøjde. Deres præstation forekom ujævn og uden charme.

Med få dansere og båndet musik blev hele oplevelsen ret endimensionel og provinsiel. Dertil kom, at mange i publikum uafladeligt filmede med deres telefoner, hvilket ikke bidrog til at bringe kunsten op på niveau.

(Sidstnævnte kan selvfølgelig ikke bebrejdes kompagniet, men er bare en opfordring til at lade telefonen blive i lommen).

´

Svanesøen med Ukrainian Classical Ballet

Gæstespil i Falkoner Salen – januar 2024