De fire venner Giulio, Gemma, Paolo og Riccardo møder hinanden som ganske unge i 1980-erne og er i lang tid uadskillelige. Geografisk adskillelse, forskel i uddannelse og indtjening og livet i det hele taget, gør, at de glider fra hinanden.

Det er lidt en tilsnigelse, at fortællingen handler om fire venner. Den handler om de tre drenge, der ind i voksenlivet udvikler sig så forskelligt, at deres veje i mange år skilles. Den yndige Gemma er mere en katalysator, der får tingene til at ske, eftersom både Giulio og Paolo har romantiske følelser for hende. Det er en film om mænd af en mand, og vinklen er tydelig.

Synet på kvinder gennem filmen er, at kvinder (i hvert fald i denne historie) enten er beregnende, uintelligente, kedelige, utro, ludere eller til besvær, når de er blevet for gamle. Det er dog helt forfriskende, når det er så tydeligt. Vi ved, hvad vi har at rette os efter.

Det er en smuk film, og stemningen af italiensk melankoli og munterhed er skøn, ligesom billederne fra Rom får en til at længes efter byernes by.

Pierfrancesco Favino spiller Giulio, der arbejder sig op og ud af de fattige kår, han kommer fra. Han bliver advokat, og de principper, han ellers var stolt af, smuldrer i takt med hans glæde for penge. Favino er god og charmerende, selv da hans tilværelse med den smukke, velhavende kvinde og deres datter, er ved at falde helt fra hinanden.

Claudio Santamaria er Riccardo, der drømmer om en journalistkarriere, der ikke rigtig bliver til noget. Da hans kone og søn forlader ham, rammer han bunden. Hans desperation er til at tage og føle på.

Kim Rossi Stuart er den smukke Paolo, der aldrig glemmer sin ungdomsforelskelse i Gemma. Han er samvittighedsfuld, idealistisk og doserende til det kedelige, når han forsøger at få sine elever til at elske litteratur og latin lige så meget som han selv gør.

Micaela Ramazotti som Gemma har en sødme, der bevares uanset hvor stramme hendes bukser er og hvor nedringede hendes højrøde bluser er. Hun har et dejligt samspil med sine mandlige kolleger.

Det italienske sprog er smukt, det italienske landskab er smukt, og personerne er smukke på flere tænkelige måder.

Om der er en lykkelig slutning for enden af alle forviklingerne, må man gå ind og se filmen for at finde ud af.

De smukkeste år – premiere torsdag den 10. december 2020 i udvalgte biografer

Instruktør og manuskript: Gabriele Muccino

Producer:  Raffaella Leone m.fl.

Musik: Nicola Piovani

Medvirkende: Pierfrancesco Favino, Micaela Ramazotti, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria