I 1978 blev første afsnit af den ikoniske danske serie ‘Matador’ sendt og blev hurtigt folkeeje. Danskerne blev enige om, at vi elskede hver eneste karakter i så høj en grad, at vi nogle gange ikke kunne skille skuespillerne fra deres rolle og serien er vel noget nær et nationalklenodie, der både overgår Egtvedpigen, Jellingstenene og Guldhornene, noget, der får os til at føle en stor fællesskabsfølelse og en stolthed over det, at være dansker.

Netop derfor blev fire af de mest markante kvindelige skikkelser fra serien bragt sammen for at tage på turne og fortælle om deres liv før, under og efter ‘Matador’. Optagelserne fra talkshowene er nu blevet til en bog, der skal forsøge at gøre os klogere på Ghita Nørby, Sonja Oppenhagen, Kirsten Olesen og Malene Schwartz’ oplevelser bag om serien.

Bogen rummer en masse søde, sjov og finurlige detaljer om arbejdet i og omkring teater- og filmverden, men den formår alligevel ikke helt at skabe den stemning, som der uden tvivl har måtte være til de forskellige talkshows. Det er egentlig synd, for indholdet er godt, rammerne omkring bliver bare en anelse upersonlige og firkantede, ligesom overgangene mellem de fire skønne kvinders udsagn ikke føles særligt flydende.

Bogen er helt sikkert anbefalelsesværdig for dem, der elsker at nørde og som elsker historierne og fortællinger bag om produktionen, men er ikke det bedste, der er set fra de to ellers erfarne herrers hånd. Og det er en skam. Nogle steder kunne man godt ønske sig, at de havde dykket mere ned i historierne og spurgt mere ind og ikke skøjtet lige så hurtigt hen over det, som man blandt andet har gjort med portrætterne af de fire kvinder. Disse synes meget lidt fyldestgørende og overfladiske.

Er du til historier om dansk filmproduktion, som det var i  de gode gamle dage, så er bogen et ganske udmærket bud på en fin pakke under juletræet, men er du til lidt mere nerve, engagement og stemning, så findes der en lang række bedre udgaver fra Monggard og Wendt Jensens hånd.

‘De stærke kvinder fra Matador’ af Christian Monggard og Jacob Wendt Jensen

Forlag: Politikens Forlag

Antal sider: 264

Udgivelsesdato: 31. oktober 2023