Onsdag den 21. maj åbnede ´Cph Stage´ 2025 i Skuespilhuset med Kulturminister Jakob Engel-Schmidts åbningstale. Ministeren understregede, at når Verden storpolitisk står i brand, er kunsten ekstrem vigtig. Kulturel oprustning kan et samfund ikke undvære. Man kan kun give ham ret.

En varm velkomst lød der herefter fra festivaldirektør Morten Krogh. Han var glad og stolt over et tætpakket festivalprogram med kunstnere fra nær og fjern.

Meget passende hed åbningsforestillingen ´Le Grand Bal´ fra 2023 med det franske dansekompagni ´Dyptik´. Værket er inspireret af danseepidemien i Strasbourg i 1518, hvor en række personer dansede i mange dage i træk med den følge, at flere kollapsede og døde. (Den skulle være god nok, selv om det lyder vanvittigt.)

I starten henlå scenen i delvis mørke, mens en enkelt danser dansede i skæret fra en loftslampe. De resterende dukkede op i publikumsrummet. En kvinde stod spejdende, smilende og vinkende i den ene side af salen. Hvem hendes opmærksomhed var rettet mod, var uklart. Hun forekom ikke helt rigtig i  hovedet. Det samme kunne man sige om en herre på tredje række, der ud af det blå begyndte at ryste og grine, så de omkringsiddende blev en anelse nervøse. Flere dansere åbenbarede sig på rækkerne – både dansende med hinanden og hver for sig. Efter noget, der kunne opfattes som en rum tid, indfandt alle dansere sig dog på scenen.

Oplagt var der noget på spil for de optrædende. I perioder oplevede man nærmest danserne på syretrip i en verden af elektronisk musik og sang, der kom fra alle steder i scene- og teaterrummet. De optrædende var dels sammen, dels distancerende sig fra hinanden i den Sanktvejtsdans, der fandt sted for øjnene af os.

Koreografien skulle dog ikke ses som et historisk manifest over noget, der foregik i 1500-tallet. Trådene blev trukket op til vor tid, hvor vi alle var tvunget til at distancere os fra hinanden under pandemien. Det blev alle nok lidt skøre af, og det tog os kollektivt lidt tid at finde tilbage til, at menneskelig og fysisk kontakt igen var en mulighed.

Man må sige, at de tre damer og fem herrer, der indgik i værket, absolut var kommet tilbage til deres kroppe og kunne interagere både med publikum og hinanden.

Der var ikke kun én danseform i ´Le Grand Bal. Der var adskillige. Overvejende var det break dans og hiphop, men elementer af moderne dans, ballet, folkedans og menuet indgik i koreografien. Det var otte dansere med en skarp teknik på alle måder. Det var en herlig blanding, når koreografien gik fra, at der blev snurret rundt på hovedet som til en breakdance battle til, at alle stod i elegante balletpositioner.

Værket var skørt, flot, skræmmende og interessant på en gang og var en værdig åbningsforestilling på ´Cph Stage´.

,

Le Grand Bal Det Kongelige Teater Skuespilhuset

Koreografer: SouhailMarchicheogMehdiMeghariDansere: MounirAmhiln,CharlyBouges,YohannDaher,NicolasGrosclaude, HavaHudry,BeatriceMognol,DavideSalvadori,AliceSundara
Komponist: PatrickDeOliveira
Lysdesigner: RichardGratasog François-XavierGallet-Lemaitre
Scenografi: HannahDaugreilh
Maler: LoïcNiwa
Kostumer: HannahDaugreilh&SandraBersot

Varighed: 1 time uden pause

Spilleperiode: 21. og 22. maj 2025