
Tænk sig – det er 5. år, ´København Danser´ huserer, og de har allerede givet hovedstadspublikummet mange kunstneriske oplevelser fra øverste hylde. Ledet af solodanser Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth er det endnu en gang lykkedes at få Sidi Larbi Cherkaoui til København. I 2022 var han her med sit eget kompagni, der dansede værket ´Nomad´ om klimakrisen. Denne gang gæster han København med værket ´Sutra´ fra 2008. Det danses/performes af en gruppe shaolinmunke.
´København danser´ gør tingene grundigt, så allerede forud for forestillingerne, var der indgået et samarbejde med Cinemateket om visning af filmen ´Don´t put me in a Box´ fra 2024 – en dokumentarfilm om Sidi Larbi Cherkaoui. Filmen giver et indblik i, hvordan det har været og er at navigere i et liv for en mand, der har en flamsk mor, en marokkansk far, have gået i en skole, der betegner sig som agnostisk og derudover har skullet finde sig til rette i at være homoseksuel og veganer. Det er et godt initiativ at give publikum en mulighed for at få en baggrundsviden om den person, der har koreograferet ´Sutra´.
Værket er inspireret af shaolinmunkenes traditioner, og deres træningsform har skabt værket. Værket fremstår geometrisk. Munkene optræder i et antal, der kan divideres med 4 – være sig 16 eller 20. Med på scenen har hver munk en rektangulær kiste-kasse af træ, der passer til et voksent menneske. Kasserne flyttes i diverse mønstre, og munkene befinder sig nede i kasserne – nogle gange synligt. Andre gange ved vi bare, de er der.
Deres koreografi ”styres” af en danser, der sidder forrest på scenen og dirigerer slagets gang ved at rykke rundt på minimodeller af de store kasser. En lille dreng – også fra shaolintemplet hjælper ham, og makkerparret får tingene til at ske. Når kasserne er stillet op på den rigtige måde, dukker han op i mønsterets huller, og når kasserne er stillet op i diagonal på scenen, er det ham, der får dem alle til at vælte som dominobrikker. Denne scenografi er skabt af billedhuggeren Antony Gormley, og den fremstår på en gang minimalistisk og fleksibel.
Musikken til ´Sutra´ er komponeret af Szymon Brzóska og blev opført live af fem musikere.
Sidi Larbi Cherkaoui har udnyttet munkenes ekstreme fysiske kunnen. De har en kontrol, når de akrobatisk springer over scenen, eller når de svinger med sværd og stokke. Man får det indtryk, at man ikke kan ryste disse mænd.
Alle medvirkende var fantastiske, men det var svært ikke at blive fortryllet af den lille dreng fra Shaolintemplet. Han havde en ”nuttethedsfaktor” langt ud over det sædvanlige.
Værket fremstiller et imponerende fysisk niveau, men samtidig er det spirituelt, og en fælles bøn kunne lige så vel have været det fælles Fader Vor i en protestantisk kirke. Blandingen af munkenes traditioner og Sidi Larbi Cherkaouis moderne dans giver et interessant samspil.
Måske er det ikke rigtigt, at øst er øst og vest er vest, og at de aldrig kan mødes. Det gør de i ´Sutra´.
,
Sutra i Østre Gasværk
Koreografi: Sidi Larbi Cherkaoui & munke fra Shaolin-templet
Varighed: 1 time uden pause
Spilleperiode: 21. til 24. maj 2025