Diktatoren er en lille dreng i børnehavealderen, og man må gætte på, at han er enebarn. Hans forældre har i hvert fald tid til at opvarte det lille pus i alle ender og kanter. Han har sine faste meninger om, hvordan livets forhold skal takles af hans omgivelser. Far og mor skal servere banan før sengetid iført gule handsker, potten skal bæres ind til den seng, han troner på. Han er universets herre, hvilket yderligere understreges, når han får en globusbold bragt. I børnehaven er han det bestemmende midtpunkt og dirigerer slagets gang over for de andre børn. Vi har vist alle mødt disse diktatorer eller selv været en?

Diktatoren ser verden på sin egen noget bombastiske måde, men han er også en sjov lille fyr og bestemt ikke uden følelser, for en diktator i børnehavealderen kan blive forelsket, og børnehavevennen Sille med den fine fletning har han et virkeligt blødt punkt for. At hun ikke er voldsomt interesseret, resulterer i nogle ret sjove situationer.

Katrine Karlsen har skabt den velfungerende diktatordukke med Tintin-krølle og et skønt ansigtsudtryk. Han er iført ”diktatortøj” og da han leger abe og svinger sig i lianerne, åbenbares hans køn.

Scenografien bestod af fine silkeskinnende for- mellem- og bagtæpper.  En forhøjning agerede både seng/trone og forhøjning i skovbørnehaven. En barnevogn med lygter både for og bagtil og adskillige båthorn til diktatorens disposition var fantastisk.

Det lille teater Anemonen har i adskillige år lavet teater for børn, og fra teatrets side er man gode til at nudge sit publikum. Man skal tage hensyn til hinanden – børnene ned på de forreste rækker, de voksne bagved eller ud i siden. Det gør, at alle føler sig tilpas og kan nyde forestillingen.

Bo Carlsson, Pernille Nedergaard Haugesen og Tea Rønne trak i dukketrådene og agerede de roller, der cirkulerede om diktatoren. Det er en vanskelig form på én gang at skulle være synlig i rollerne som kuede forældre eller kammerater i skolen og være anonyme dukkeførere for diktatoren. Dertil kommer, at de agerende skal have deres publikum med sig. Det kræver sjov dialog, overraskelser, gentagelser og genkendelighed, som børn er med på. Endelig er grundpræmissen, at børnene tages alvorligt som publikum. Børneteater er bestemt ikke noget venstrehåndsarbejde, der bare kan jappes af.

Det lykkedes, for både børn og voksne var med i historien, og pointer om udfordringer og sjov med hverdagslivets små diktatorer gik rent ind.

Tag et barn i hånden, en børnehavestue eller en af de små klasser med ind og se forestillingen. Der ligger undervisningsmateriale på teatrets hjemmeside.

Diktatoren på Anemonen

Instruktør: Rold Søborg Hansen

Scenograf: Sir Grand Lear

Dukkeførere/Skuespillere: Bo Carlsson, Pernille Nedergaard Haugesen og Tea Rønne

Dukkemager: Katrine Karlsen

Komponist: Thomas Dinesen

Koncept og historieudvikling: Holdet – frit efter Ulf Starks bog Diktatorn

Producent: Anemonen

Varighed: 45 minutter uden pause

Spilleperiode: 22. februar til 26. marts 2023

Fra 4-8 år