Åh hvor ville det have været vidunderligt at have set denne film i biografen i 3D, så Merce Cunninghams fantastiske koreografier var kommet ordentligt til deres ret. I disse tider må publikum nøjes med at se filmen på deres computer eller TV, og der skal lyde en kæmpe ros til CPHDOX for på kort tid at få dette til at ske, når deres festival faldt fra hinanden på grund af den ondsindede virus, der hærger Verden lige nu.

Amerikanske Merce Cunningham levede fra 1919 til 2009 og skabte 180 koreografier og er til dato en af de vigtigste koreografier inden for moderne dans.

Filmen beskæftiger sig med hans værker fra 1942 til 1972, og der er gamle billeder af Cunningham og hans dansere – både i træningssalen og ved forestillinger. Der er skønne interviews med Cunningham om hans syn på sin egen dans og dans i det hele taget. Hans filosofi var, at han ingen budskaber havde med sin dans. Den var der bare, og hvis hans publikum så budskaber i koreografierne, var det op til dem, og hvis der rent faktisk måtte være budskaber, var Cunningham kun et talerør. Det var så at sige bare plantet i ham.

Cunningham forklarer, at han havde svært ved at arbejde med dansere, der havde en anden teknik end hans. Så han udviklede en teknik og begyndte at undervise. Hans tanke var, at klassisk balletteknik gjorde en masse godt for benene, mens teknik fra moderne dans arbejdede for torsoen. Han kombinerede derfor de to.

Mange af Cunninghams koreografier blev til efter et tilfældighedsprincip. Man kastede en terning eller slog plat og krone med en mønt og så hvad der skete. Koreografi, scenografi og musik blev skabt separat og sat sammen, når forestillingen skulle opføres. Det eneste, der var fast, var tiden.

Det blev gennem årene til spændende samarbejder med komponisten John Cage og mange billedkunstnere – blandt andet et årelangt samarbejde med Robert Rauschenberg. Kompagniet tog på verdensturné i 1964, og længe blev danserne modtaget dårligt, og der blev smidt æg og tomater efter dem, indtil vinden vendte, og de fik umådelig succes. Man var sammen i 6 måneder på turné, og både det og de blandede modtagelser tog hårdt på alle.

Hans tidligere dansere Barbara Lloyd Delley, Viola Farber, Valda Setterfield og Gus Solomons taler om Cunningham både som lærer, koreograf og som menneske. Det var komplekst at være i hans nærhed, kan man forstå, men aldrig uinteressant. Der er smukke citater både fra Cunningham selv og hans tætteste samarbejdspartner og partner i det private, der giver et indblik i et helt unikt forhold.

Filmen er en god indføring i Cunninghams univers i årene indtil 1972. Det er der, snittet er lagt, og det giver ikke det fulde billede af Merce Cunningham, der efter 1972 skabte nye værker og gik andre og overraskende veje og strakte menneskets kunnen til et helt nyt niveau.

Så se filmen og bliv inviteret ind i Cunninghams verden og udforsk derefter selv, hvad der skete efterfølgende.

Cunningham Producere: Alla Kovgan, Helge Albers, Llann Girard, Elizabeth Delude-Dix, Kelly Gilpatrick og Derrick Tseng

Varighed 93 minutter.

Fra 2019