Buster er ham, vi alle burde være; ham der drømmer, indgyder håb hos andre og altid ser muligheder frem for udfordringer, på en eller anden måde er han en ren og uspoleret sjæl, som man kun kan holde af. Men hvordan er det, men de der nye versioner af elskede klassikere – holder de?

Buster er tilbage, måske ikke helt som vi kender ham, men når Buster spilles af en charmerende lille verdensmand i form af Manfred Weber Cortzen så kan det et eller andet. Manfred ejer filmlærredet fra første øjekast og er så sød og sympatisk i rollen som Buster. Han får dig rent faktisk til at glemme, at der har været ”en anden Buster”, og det yngste publikum drages af hans umiddelbarhed og store overskud og kærlighed til alle omkring ham.

Det er Martin Miehe-Renard, der står bag den nye version af Bjarne Reuters historie om Buster Oregon Mortensen fra 1971, som sidenhed blev filmatiseret af Bille August i 1984. Og som med alle genindspilninger møder de kritik allerede før de har ramt det store lærred i biograferne. Måske netop derfor kan man med fordel gå ind og se ”Buster Oregon Mortensen” som værende en helt ny film, for en stund glemme den tidligere udgave og se filmen som en moderne, sød og hyggelig børnefilm fyldt med kærlighed, charme, humor og søde øjeblikke, hvor ”kærlighed er den største magi”. Samtidig er det måske ikke altid helt fair, at det som regel er voksne menneske, der sættes til at anmelde børnefilm, når de nu én gang ikke er målgruppen.

Kerstin Jannerup Gjesing er måske det største fund i hele castet. Hun har kant, er sød og yndig som Busters søster Ingeborg og sætter os ind i hendes problemer som barn med et handicap, der mest af alt drømmer om at kunne danse og være bare en anelse som alle de andre. Ved siden af Ingeborg ses Busters drømmepige; den nye pige i klassen – Joanna – der spilles af Viola Martinsen. Viola er trods sin unge alder ved at være en erfaren ung dame, og hun gør det godt i rollen som Joanna, der står i klemme mellem Buster og den ”onde” drenge Simon Olaf, der begge bejler til hende – på hver deres meget forskellige måde.

Simon Olaf spilles af Bertil Smith, der i den grad formår at gøre Simon Olaf til den irriterende møgunge, som enhver god børnefilm har brug for. Han er led og manipulerende, men vi formår alligevel at få sympati for ham, når vi finder ud af, hvorfor han nu egentlig handler, som han gør.

Forældreparret udgøres af Ibi Støving og Magnus Milang. Milang er som faren den noget naive og rodede type, der alligevel formår at skabe god stemning og sjove øjeblikke, blandt andet med alle hans små erhvervelser fra viseværten og andre glade givere. Samtidig er Ibi Støving sød i rollen som den energiske mor, der utrætteligt samler trådene og bliver familiens faste holdepunkt, selvom hun måske godt kan have en anelse svært ved at forstå datteren Ingeborgs problemer.

Alt i alt må man sige, at Martin Miehe-Renard krydret med Joey Moes titelmelodi ”Hey Buster” formår at lave en sød version af den kendte ”Buster”. Hvis man gør sig selv den tjeneste ikke at se det som et remake men i stedet som en helt ny film, så får både filmen, dens medvirkende og ens egen oplevelse en bedre og mere fair chance for ellers kan man lige så godt sætte VHS’en på og nøjes med den, man version man allerede kender.

”Buster Oregon Mortensen” har premiere i landets biografer den 17. juni 2021

Frit efter Bjarne Reuters ”Buster”

Instruktør: Martin Miehe-Renard

Medvirkende: Manfred Weber Cortzen, Viola Martinsen, Kerstin Jannerup Gjesing, Bertil Smith, Ibi Støving, Magnus Milang, Henning Jensen, Linda P, Joey Moe, Natali Vallespir Sand m.fl.

Titelsang: Joey Moe