Den barske komedie om Estella/Cruella foregår i 1970-ernes undergrunds- og modemiljø i London. Det er begyndende punk, og der er overdådighed i haute couturen. Her passer den unge hovedperson Estella ind. Allerede fra fødslen står det klart, at her er et ret spektakulært barn. Babyen har helt blondt hår på den ene side af hovedet og helt sort på den anden side. Det medfører, at drengene på den fine kostskole, hendes mor har sendt hende på, konstant mobber hende, men Estella slår igen og ender med at blive smidt ud af skolen. Hun og moderen sætter sig for at tage til London, men på vejen dør moderen, fordi hun bliver kastet ud fra et stort slot, hvor hun har et ærinde. Estella er herefter forældreløs i en alder af kun otte år og må klare sig selv. Hun tager til London som planlagt, hvor hun hooker op med to drenge, Jaspar og Horace, der ernærer sig som lommetyve, og Estella er ikke sen til at følge trop. Estella har dog ambitioner om andet og mere end at være tyv. Hun vil være modedesigner, og hun øver sig ved at sy kostumer til bandens tyveudflugter.

Det lykkes for hende at blive ansat hos den iskolde baronesse, der ikke lader nogen stå i vejen for sig. Emma Thompson er baronessen, og hun spiller rollen med overskud og ironi.

Filmen er frisk og fræk, og de to hovedrolleindehavere er intet mindre end fabelagtige. Emma Stone ser forrygende ud i de 70-er inspirerede kostumer, der er så meget over the top, som man både kan håbe og forvente.

Filmens og især Emma Stones kostumer er da også af en anden verden. Mere end 45 outfits har designer Jenny Beavan skabt til Stone. De er alle holdt i sort, hvid, grå og rød, og Emma Stone kan bære selv de mest outrerede kreationer. Klæder skaber virkelig folk i denne film. Det er oplagt, at Jenny Beavan har kunnet fremstille de to sider af hovedpersonens personlighed alt efter, om det er Cruella eller Estella, der er i billedet. Det har kostet kassen, men det er godt nok også blevet helt vildt på den gode måde.

Filmen har selvfølgelig hentet stor inspiration fra de tidligere film om Cruella de Ville – både tegnefilmen fra 1961 og filmen fra 1996 med Glenn Close som den fæle kvindelige skurk. Der er tydelige mindelser til ´The Devil wares Prada´ og flere scener er næsten identisk med nogle af scenerne i ´The Witches´ fra 2020.

Der er girlpower, så det basker i ´Cruella´. Her er en lille pige, der ikke lader sig gå på af, at hun er født med to farver hår, og som når sine mål, selv om hun er forældreløs. Det er Pippi Langstrømpe i Londons modeverden. Hendes Cruella persona er nådesløs, mens Estella har en smule samvittighed.

Der skildres et fint venskab mellem Estella og Jaspar og Horace, spillet af henholdsvis Joel Fry og Paul Walter Hauser.

Interessant er det giftige forhold mellem Cruella og baronessen. Der er noget på spil mellem de to, og de giver hinanden kamp til stregen på de mest raffinerede måder.

Selvfølgelig er der dalmatinere med i filmen, men ingen af dem bliver lavet om til frakke. Lidt politisk korrekthed er der blevet plads til hos Disney i 2021.

Filmen er skøn og sjov, men overhold den foreslåede aldersgrænse.

Cruella – premiere fredag den 28. maj 2021

Instruktør: Craig Gillespie

Manuskript: Dana Fox, Toony McNamara og Aline Brosh McKenna

Kostumer: Jenny Beavan

Medvirkende: Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Hauser

Varighed: 2 timer og 15 minutter

Aldersgrænse: 11 år