Der er ikke mange virkelige ildsjæle til, men når man møder man dem, ved man, at de har en sag, og at ingen forhindringer skal have lov til at stå i vejen for det, de brænder for. Filmen De Særlige handler om sådanne to ildsjæle fra Paris, der driver hver et projekt med at hjælpe svært autistiske børn og unge, som myndighederne ikke vil eller kan hjælpe. Disse unge har så mange problemer, at ikke alene bliver deres liv ulideligt, hvis de ikke får hjælp. Det bliver også ubærligt for deres nærmeste pårørende.

Filmens to helte Stéphan Benhamou og Daoud Tatou spillet fantastisk af Vincent Cassel og Reda Kateb har for at sige det mildt deres udfordringer med at få hverdagen for sig selv og de unge, som de myndigheder, der har givet op, sender til dem. Dertil kommer, at deres personale består af unge mennesker, der kommer fra ghettoer og dermed ikke har en tryg ballast med hjemmefra. På den ene side ved de, hvordan det er at være på kanten af samfundet. På den anden side er de ikke begavet med meget uddannelse og har selv meget at slås med.

Stéphan Benhamou kan ikke sige nej til endnu et barn, selv om pladsen er trang, og kapaciteten og økonomien til at passe på de unge nærmest er ikke eksisterende. Det bringer ham på kant med myndighederne, der tropper op og brokker sig over forholdene. Samme myndigheder vil dog ikke tage børnene med sig, da han tilbyder det. Det er en situation i hårdknude, og der er ikke nogen åbenbar vej ud af den.

Filmen følger den unge Joseph, spillet af Benjamin Leisieure, der er autist. Joseph er optaget af mekanikken i vaskemaskiner og af gamle tv-reklamer og er skrækslagen for at køre med metro og derfor som refleks trækker nødbremsen på hver eneste tur med deraf følgende tumult for de resterende passagerer. Benjamin Leisieure er rørende, og det er svært ikke at elske ham og hans mor, der er ved at krakelere under byrden ved at tage sig af ham.

En anden af de unge Valentin, spillet af Érik Toledano, er fantastisk som det store barn, der konstant skal bære en hjelm, fordi han hele tiden vil skade sig selv og støde hovedet ind i væggen.

De franske instruktører Olivier Nakache og Éric Toledano fik en kæmpesucces med filmen De Urørlige fra 2011 om relationen mellem en multihandicappet rigmand og hans hjælper. Filmen var baseret på en virkelig historie, og det er De Særlige også. Hvor De Urørlige langt hen ad vejen var en decideret komedie, er der mere dybde i De Særlige. Den er mere ægte, hvilket understøttes af Olivier Nakache og Éric Toledanos uortodokse tilgang til at skabe deres historie. Der er taget store hensyn til Benjamin Leisieure under optagelserne, og instruktørerne har ladet sig inspirere af ham som person. At de har ladet en af filmens påklædersker spille med, fordi Benjamin Leisieure var tryg ved hende, bibringer bare historien endnu mere autenticitet.

Der er oaser af lun humor i filmen. Stéphan Benhamou er single jøde og bliver konstant sendt på blind dates med smukke og velmenende kvinder. Dates, der dog ofte afbrydes af hans evigt ringende mobiltelefon.

Autisme er en uhyggelig sygdom. Det er svært for verden omkring disse mennesker at sætte sig ind i, hvad der foregår i deres indre. Så meget desto vigtigere er det, at de og deres pårørende får hjælp og ikke bliver ladt i stikken. Derfor er historien vigtig at fortælle. Her er det i en form, der ikke doserer og tilmed underholder.

De særlige – premiere den 23. januar 2020

Instruktører: Olivier Nakache og Éric Toledano

Medvirkende: Vincent Cassel, Reda Kateb, Hélene Vincent, Catherine Mouchet, Benjamin Lesieur, Marco Locatelli

Produktionsland: Frankrig

Længde: 114 minutter