´Familien Jul og Nissehotellet´ er den 3. film om den elskelige Familien Jul. Hugo er stadig ven med nissen Pixy, men venskabet trues af Hugos jævnaldrende venner. De synes, han er en anelse barnlig, og hans kæreste fra klassen slår på den konto op med ham. Familien er inviteret til at holde jul på Nissehotellet, som hans onkel og tante har købt med henblik på at skabe en kommerciel succes. Hotellet trænger dog mildt sagt til en kærlig hånd. I frustration over sin familie og klassekammerater tager Hugo tidligere afsted på sin juleferie, hvor han møder sin yngre fætter, der ikke er meget præget af fantasi. Han mener, alting skal være ”rationalistisk”, skal kunne betale sig og i sidste ende blive til en god forretning. Der skal jo være en modsætning til drømmeren Hugo. Hugo opdager, at der bor nisser på hotellet. Det er den lille nissepige Sne, hendes teenagestorebror Dvaski og deres lillebror. De tre har mistet deres forældre, og de kan ikke komme tilbage til Nisselandet, fordi rensdyrene er blevet syge og ikke kan flyve. Sne kan ikke hjælpe dyrene, for hun har aldrig lært magi. Hugo sætter sig for at hjælpe de tre nisser, og selv om man ikke skal afsløre alt, er der nok en lykkelig slutning på eventyret. Der er dog en noget træg vej derhen, for det hele går ret langsomt. Der er dog sjove elementer, som børn sikkert vil finde morsomme, og som voksne også kan grine med på. Den irriterende fætter bliver undervejs tryllet om til en lille, men meget kær gris, og en magisk bog prutter ham i ansigtet, så hans hår er ved at flyve af. Om samme fætter så lærer noget af dette drilleri, må man se filmen for at finde ud af.

Der er ganske meget poesi i filmen. Sne og Hugo er på bølgelængde og ved, hvad der skal til for at løse den tilspidsede situation for de tre nisser, der står overfor at blive opdaget af de voksne. Her kommer en sød pige på Hugos alder, der bor på hotellet lidt til kort. Hugo ser hende ikke rigtigt som kærestemateriale. Hotellets kok (Jens Jørn Spottag) forstår Hugo og tror i øvrigt på nisser. Pelle Falk Krusbæk er god som Hugo og agerer godt både i nisseverdenen, og når han skal begå sig i det, mange af os kalder den virkelige verden. Yndige Flora Augusta, der har de største og smukkeste brune øjne, er kær som lille Sne. De udfylder bestemt deres roller.

De øvrige voksne er statister i børneuniverset, man far, mor og store søskende skal selvfølgelig være med for, at det kan blive ordentlig jul.

Filmen er sød og julet, men der er nogle ender, der ikke bliver hæftet. Hvor bliver nissen Pixy, som man møder først i filmen af. Det kunne have været rart at vide. Det fortæller instruktør Carsten Rudolf (julet navn i øvrigt) kommer måske i næste film om familien Jul.

Familien Jul og Nissehotellet – premiere den 11. november 2021

Instruktør: Carsten Rudolf

Medvirkende: Pelle Falk Krusbæk, Flora Augusta, Jens Jørn Spottag, Alexander W. Schøler, Jens Sætter-Lassen, Julie Zangenberg, Paw Henriksen, Maria Askehave, Arthur Ditlev Wadstrøm m.fl.

Varighed: 91 min.

Censur: Frarådes børn under 7 år