Den 17-årige Lara er født i en drengekrop, men mere end noget andet ønsker hun sig at være pige. Dertil kommer et brændende ønske om at blive klassisk ballerina. Hun bliver optaget på prøve i et kompagni i Flandern og er fra dag ét bagud på point i forhold til de andre piger, der har danset på tå, siden de var 12 år. Dertil kommer, at Lara i denne periode er i hormonbehandling og intensiv terapi for at kunne blive klar til kønsskifteoperation. Hun bor sammen med sin far og sin lillebror på 6 år. Hun har for at sige det mildt en del at tænke på og forholde sig til. Og så er hun oveni teenager.

At være danser er noget nær det meste kropsnære job, man kan tænke sig. Man er fysisk tæt på sine kolleger. Det bringer Lara i mange akavede situationer, for det er svært at takle en badesituation sammen med kolleger uden at føle sig udstillet. Der kommer naturligt også flere og flere spørgsmål fra hendes kvindelige kolleger, der ikke helt forstår Laras situation, hvilket kulminerer ved et fødselsdagsselskab.

Den purunge Victor Polster, der til daglig er danser i Royal Ballet of Flanders, bærer filmen i den altoverskyggende hovedrolle som Lara. Det er en gribende præstation. Han har ydret til at fremstå som en endog meget feminin pige, og man er med ham, når han taper sine kønsdele fast, før han skal til træning i stramt trikot. (Det kræver sin mand). Polsters tåspidsarbejde er utroligt og må have krævet forberedelse ud over det sædvanlige, og han falder ind i gruppen af piger uden at stikke ud.

Lukas Dhont følger Polster med kameraet, og der er ikke et overflødigt blik eller ditto bevægelse.

Den lille familie fremstår harmonisk. Lara er overordentlig glad for og sød ved sin lillebror, og Laras far er forstående i en grad, der grænser til det usandsynlige. Her knækker manuskriptet en anelse, for selv om faderen, sympatisk og indlevende spillet af Arieh Worthalter, er frustreret over, at Lara ikke er meddelsom om, hvordan hun har det, er det svært at forestille sig, at en far og hans barn i så højspændt en periode ikke ville støde mere sammen eller glide mere fra hinanden, end tilfældet er i denne historie.

Der er vidunderlige og sensuelle billeder i filmen både i dansescener og i en scene, hvor alle pigerne fra kompagniet er i svømmehallen og svømmer under vandet som havfruer.

Lukas Dhont skildrer i sin film et ambitiøst dansemiljø med professionelle lærere, der vil deres elever det bedst, og så behandler den et vigtigt emne om udfordringerne ved at føle sig fanget i en forkert krop.

Det er ikke en let at tage en som udgangspunkt irreversibel beslutning at tage om at skifte køn, og læger gør det ikke nødvendigvis lettere, og det skal de heller ikke. De skal stille spørgsmål, indtil der ikke er tvivl om, at kønsskifte er den rigtige løsning.

Filmen vandt fuldt fortjent 4 priser ved Cannes-Festivalen i 2018.

Girl har premiere den 4. april 2019

Instruktør: Lukas Dhont

Medvirkende:

Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart, Tijmen Govaerts, Katelijne Damen, Valentijn Dhaenens, Magali Elali, Alice de Broqueville, Alain Honorez, Chris Thys, Angelo Tijssens, Marie-Louise Wilderijckx, Virginia Hendricksen.