Komikerparret Gøg & Gokke kræver ikke en særlig præsentation. Vi kender dem alle sammen så godt, at de er blevet både ikon og begreb. Ja, man kan næsten bruge dem som verbum, og har vi ikke alle oplevet at opføre os fuldstændig Gøg & Gokke-agtigt?

Nu er der så lavet en film om og med makkerkomikerparret i Jon S. Bairds instruktion og Jeff Popes manuskript.

Gøg & Gokke havde deres storhedstid som par i 1920-erne, men filmen følger de to på deres turné til England og Irland i 1953, hvor man troede, de for længst var gået på pension. Parret vil bruge tiden fornuftigt, indtil finansieringen af en ny film falder på plads. Da de ankommer til England, viser det sig, at de er booket ind på ret små teatre og lusede hoteller. Ingen ved, de er der, og der er nærmest ingen mennesker til deres forestillinger. De får dog vendt skuden, inden deres hustruer slutter sig til dem i London, fordi de får gjort pr for sig selv, og så bliver teatrene fyldt.

Under turnéen lærer Stan og Ollie hinanden at kende på ny, og skeletter fra deres fortid sammen falder ud af skabene. De har begge deres at slås med. Ollie (Gokkes rigtige navn) drikker for meget, han spiller endnu mere med deraf følgende dårlig økonomi – en økonomi, der desuden er skrantendepå grund af flere skilsmisser.

Stan (Gøgs rigtige navn) drikker også mere end godt er, og så har han svært ved at fortælle sin ven sandheden om, at der ingen finansiering er, og at deres planlagte film ikke bliver til noget. For dem begge gælder det, at deres ægtefæller ikke får sandheden om, hvordan deres turné går. Det gælder både med hensyn til alkoholindtag og manglende publikum.

Der er derfor grobund for frustrationer, og som turnéen skrider frem, går de to herrer da også hinanden mere og mere på nerverne.

Filmen portrætterer menneskene bag komikerparret Gøg & Gokke, samtidig med at publikum kan nikke genkendende til deres sceneoptræden. Det er lykkedes virkelig godt. Der er en stemning af melankoli iblandet den humor, der i sidste ende får de to til at genoplive deres relation. Samtidig giver filmen et fint tidsbillede af livet i filmens verden på den tid.

Både Steve Coogan og John G. Reilly ligner virkelighedens Gøg og Gokke. Der er nogen, der har kunnet noget med sminke, men de to herrer kan godt nok også selv agere, så det er en lyst. Steve Coogan rammer præcis den underfundighed, figuren Gøg har i filmene, og den intelligens, virkelighedens Stan har været i besiddelse af.

John G. Reilly har bestemt mere end bare det fysiske format til at spille rollen som manden bag Gokke. Han portrætterer alle de menneskelige fejl, der må have forårsaget problemer for både helbred og økonomi.

Parrets ægtefæller spilles af Shirley Henderson og Nina Arianda, og de er et komisk makkerpar i sig selv. De bitcher, så det er en lyst og er begge som løvinder, der beskytter deres børn, i forsvaret for hver deres ægtefælle.

Uanset om man er til Gøg & Gokkes fald på halen komik, må man være til filmen om makkerparret og deres relation – både i og udenfor rampelyset. Det er et rørende møde mellem to kunstnere, der nærmer sig sidste udløbsdato.

Medvirkende: Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson, Nina Arianda, Danny Huston og Rufus Jones

Gøg & Gokke – premiere 25. april 2019

Originaltitel: Stan & Ollie

Instruktør: Jon S. Baird

Manuskript: Jeff Pope

Producer: Faye Ward

Spilletid: 1 time og 37 minutter