Stine Pilgaard er kendt for sin filmatiserede roman ´Meter i Sekundet´, der beskriver højskolemiljøets gode og måske især mindre gode sider. Nu har hun kastet sig ud i sin dramatiske debut med forestillingen ´Hvorfor laver vi ikke et band?´. Her mødes en gruppe mennesker hinanden ved et busstoppested nytårsaften. De er alle på vej, og klokken nærmer sig midnat, men bussen kommer ikke. Det er noget, der kan få de fleste op at ringe af irritation, og på årets sidste dag er der seriøst noget på spil. Her er tiden en yderst vigtig faktor.

Det er sjovt at se gruppen mødes. Det er et sociologisk studie i, hvordan og hvor vi sætter os, hvis vi skal dele sæde med nogen, vi ikke kender. Man sætter sig ikke helt tæt op af, den første sætter sig midt på bænken o.s.v. Der er rift om de gode pladser, og selvfølgelig er det den ældste person med rollator, der bliver taget mindst hensyn til. Hun kan jo sidde på tingesten. Alle kigger efter bussen i minutiøs takt, som ville det hjælpe at kigge efter den. Det har været øvet flittigt, for timingen sad lige i skabet. Ingen taler med hinanden, indtil der er en person, der ikke kan holde det ud mere. Det er Elvira, humoristisk og selvironisk spillet af Nanna Cecilie Bang, der åbner ballet. Hun spørger ind til sine medventende, der i forskellig grad værdsætter dette. Om sig selv kan hun fortælle, at hun er flyttet til Husum, og det synes hun i den grad er kedeligt. Hun skyder skylden på sin ægtefælle, som hun har døbt ”Husum dad”. Hun kan slet ikke se noget fantastisk i, at Hjem is-bilen kommer, og hun savner i den grad den pulserende storby.

Gennem dialogen åbenbarer historierne om de andre personer sig. Frisøren er blevet forladt af sin mand, præstekonens mand er død, men han er på ingen måde savnet. Psykologen føler sig alene, selv om hun er sammen med andre. Centervagten er på vej til sin allersidste vagt.

Og så er der naturligvis musik, for det skal der til, når man laver et band. Stine Pilgaard har skrevet nye tekster til hele elleve sange med melodier med relation til jul og nytår, så vi kender dem på forhånd. De er samlet i et lille hæfte, publikum får udleveret. Hæfterne giver mindelser til Højskolesangbogen, og det er vist ikke helt tilfældigt. Teksterne er bestemt gode, især når man efterfølgende fordyber sig i dem, men under forestillingen er der en del, der går tabt, fordi det er svært at høre, hvad skuespillerne synger. Ideelt skulle man have læst dem på forhånd.

Kirsten Olesen leverer aftenens mest forrygende præstation, når hun vampet synger om sine åbenbart utallige affærer under sit ægteskab med sin kedelige præstemand. Alle hendes elskere hedder Bent, og til melodien til ´Der er noget i luften´ fyrer hun den af og tænker på Bent.

Scenografi og kostumer er skabt af Astrid Lynge Ottosen. Scenografien er god, og især det famøse busstoppested fungerer godt. Kostumerne går fra nytårsglitter til kedeligt undertøj, og hvad meningen er med det, er ikke helt klart.

Der er mange vittige øjeblikke i forestillingen, og de trivielle problemer personerne har, er genkendelige og i deres almindelighed også sjove. Stykket er annonceret som en komedie og indikerer i sin titel, at der vil være musik. Det er imidlertid ikke helt let at genrebestemme, hvad publikum blev præsenteret for. I nogle passager var det et skuespil, og i andre var det en teaterkoncert. Det udvander foretagendet lidt. Døm selv og deltag i nytårsløjerne og hvis du kan nå at få fat i sangteksterne på forhånd, er du godt klædt på.

,

Hvorfor laver vi ikke et band på Nørrebro Teater

Medvirkende: Niels Skovgaard Andersen, Nanna Cecilie Bang, Stine Schrøder Jensen, Anders Mossling, Kirsten Olesen, Sara Fanta Traore, Olivia Westbjerg

Musiker: Marianne Ernst Dam

Instruktion: Helle Rossing

Scenografi og kostumer: Astrid Lynge Ottosen

Dramatiker: Stine Pilgaard

Sangtekster: Stine Pilgaard

Lysdesign: Mia Jandje Willett

Lyd-design: Rune Abel

Musikalske arrangører: Mille Mejer Djernæs Christensen og Selina Gin

Videodesign: Christian Edvard Halberg

Manuskriptudvikler: Ann-Sofie Estrup Bertelsen

Varighed: 2 timer og 45 minutter inkl. pause

Spilleperiode: 7. december 2024 til 25. januar 2025