Judy Garland blev kun 47 år, men i sit korte liv fik hun sat et kunstnerisk fingeraftryk, som stadig står tydeligt. Allerede som 14-årig blev hun verdensberømt for sin rolle i The Wizard of Oz – en rolle, der indbragte hende en miniature-Oscar.

Filmen Judy er bygget på Peter Quilters teaterstykke ”End of the Rainbow” og har Renée Zelweger i den store rolle som Judy Garland. Filmen koncentrerer sig om Garlands sidste leveår, hvor misbrug, pengemangel og private sorger satte sit præg på hendes tilværelse.

Pengemanglen sendte Garland til London, hvor hun skulle afholde en række koncerter. Det indebar, at hun skulle efterlade sine to yngste børn hos deres far, og den sved, og savnet efter børnene var slemt. Lidt blev der dog kompenseret med en ny kærlighed i form til den yngre Mickey Deans, spillet af Finn Wittrock, som Judy Garland noget hovedkulds giftede sig med, mens hun var i London. Støtte var der også at hente fra Rosalyn Wilder (Jessie Buckley), Garlands assistent i London, der mere end en gang må hjælpe, når Garland ikke dukker op på scenen, fordi hun er påvirket. Filmen giver blik tilbage til Garlands barndom som stjernen i Wizard of Oz, hvor grundstenen for voksenlivets pillemisbrug og intensive slankekure blev lagt. Der var strikse regler og ingen hensyn til en pige, der var alt for ung til filmverdenens barske realiteter.

Oscaren for årets kvindelige hovedrolle må være hjemme, for Renée Zelweger er fuldstændig sublim i den altoverskyggende hovedrolle som Judy Garland. Ikke alene ligner hun hende så meget, at man i nogle øjeblikke kan blive i tvivl om, hvorvidt der klippes til gamle optagelser. Her kan der gøres meget med make-up og tøj, men Renée Zelweger har også formået at inkorporere Judy Garlands bevægelser, hendes stemme, hendes mimik og hendes gang, der afslørede en anelse pukkelryggethed. Renée Zelweger må have studeret og researchet sin karakter, og hun er nået helt ind under huden på hende i sin fremstilling. Man har billedet af en mishandlet og skrøbelig kunstnerinde, der svinger fra overgearet glæde til dyb fortvivlelse, som er elsket af sit publikum og udnyttet af sine professionelle omgivelser, og som oplagt er i deep shit med misbrug af mange slags og ikke mindst i rollen som mor.

Hele ti af Garlands sange er der blevet plads til i filmen, og også her er Renée Zelweger overbevisende. Man tror på, at det er entertaineren og sangerinden Judy Garland, man er vidne til.

Og jo ”Somewhere over the Rainbow” er med i et af filmens mest gribende øjeblikke.

Judy – premiere den 24. oktober 2019

Instruktør: Rupert Goold

Medvirkende: Renée Zelweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Leonardo Sbaraglia, Michael Gambon

Varighed: 118 minutter

Censur: 7 år