Instruktør, producer og manuskriptforfatter Cristian Mungiu har skabt endnu et mesterværk med filmen ´Kold Vinter´. Den rumænske instruktør har vundet flere fine priser og ´Kold Vinter´er allerede nomineret til bedste film ved filmfestivalen i Cannes 2022.

Filmen kan næsten kaldes for et rumænsk skæbne-portræt, hvor vi følger den rumænske Matthias’ (spillet af Marin Grigore) liv. I begyndelsen arbejder han på et slagteri i Tyskland, men han kommer til at slå lidt for hårdt til en kollega og flygter hjem til Rumænien til et område i Rumænien, som hedder Transilvanien. Tilbage i hjemlandet forsøger Matthias af genfinde tonen med sin hustru Ana (spillet af Macrina Barladeanu ) og sønnen Rudi, men det er ikke nemt, og hurtigt befinder han sig i armene på sin tidligere kæreste Csilla (spillet af Judith State). Hun er blevet leder af byens brødfabrik, og da Csilla og kollegaen (spillet af Orsolya Moldovan) vælger at ansætte tre mennesker fra Sri Lanka til mindsteløn, går der nærmest bogstavligt brand i denne lille landsby, hvor en heksejagt begynder for at få Sri Lankanerne ud af byen.

Filmen er tekstet på en ganske fin måde, når underteksten er hvid, tales der rumænsk, hvis underteksten er gul, tales der ungarsk og hvis den er lyserød er det et andet sprog.

Filmen `Kold Vinter` går tæt på nogle af de problemstillinger, der kan være at finde ud på landet, hvor rumænere, ungarerne og tyskerne til tider begynder at diskutere. Store emner diskuteres i filmen fra mindstelønnen, til lægen, præsten og borgmesterens rolle i et lille bysamfund. Samtidig får man som biografgænger et fint indblik i nogle af de transilvanske traditioner ude på landet – fra griseslagtning med kniv til nytårsdragterne, hvor byens befolkning klæder sig ud som bjørne og andre lykkedragter, der skal holde det onde fra byen og byens befolkning.

Alle medvirkende er eminent castet til denne film, flere af dem er ukendte på det store lærred, men de er alle professionelle skuespillere, og de er mere end troværdige i deres skuespillerpræstationer.

Hvis man ønsker at se en film med både bredde og dybde, kan `Kold Vinter´ i den grad anbefales, for den lægger op til både refleksion og eftertænksomhed. Det er til og med en film, der kan ses flere gange. ´Kold Vinter´ er smukt filmet, både det sneklædte bjerglandskab, men bestemt også flere af scenerne, Kulturtid.dk nød filmen og derfor får den også 5 flotte stjerner.

Medvirkende: Marin Grigore, Judith State, Orsolya Moldovan og Macrina Barladeanu med flere

Instruktør: Cristian Mungiu

Foto: Tudor Vladimir Panduru

Klip: Micea Olteanu

Producer: Cristian Mungiu

Casting: Catalin Dordea

Manuskript: Cristian Mungiu

Varighed: 125 minutter

Premiere: 12.01.2023