I Kolding vil man have store plastikkrukker og bordtennisborde – vel og mærke uden hverken bat eller bolde – i gågaden. Man vil skabe liv ved at fylde en tom og mere eller mindre død del af gågaden med lysende Disneyfigurer eller vil man? – Ja, i hvert fald hvis man spørger byrådet i Kolding nærmere bestemt de lokalvalgte byrådsmedlemmer fra Venstre og DF.

Kolding gågade er mere eller mindre en parodi på en spøgelsesby sammenlignet med de omkringliggende gågader i blandt andet Haderslev, Vejle og Fredericia. Gågaden konkurrerer med Kolding Storcenter, der udover at kunne tilbyde tørvejr året rundt også formår at lokke unge såvel som gamle, børnefamilier såvel som singler til centeret og deres mange tilbud og events til borgerne i Kolding.

I forsøget på at gøre gågaden til det samlingspunkt det var førhen, vil man tilføre yderligere midler. Men hvor skal pengene komme fra? Den løsning rystede politikerne ud af ærmet på egen hånd – mere eller mindre. I stedet for at lytte til borgerne, der nu én gang er brugere af eller i hvert fald burde være det, så har man valgt at fjerne de fem millioner, som Mungo Park Kolding årligt har fået i tilskud med det argument, at besøgstallene er for lave, og at man skal dække et bredere publikum. De lave besøgstal må siges at være et tomt argument, idet mere end 10 procent af Koldings borgere rent faktisk gør brug af tilbuddene fra Mungo Park Kolding samtidig med, at teatret samarbejder med teatre udefra blandt andet Teatret Møllen i Haderslev, der på lige fod med Mungo Park hylder de mere eksperimenterende nicheforestillinger, som er med til at udvikle og præge den danske scenekunst i hele landet. Netop på disse scener udvikles vores største talenter, dem der udfordres ved ikke kun at spille det mainstream – om end dette også har sin egen charme og indvirkning på kulturlivet.

Men hvor blev ånden af og muligheden for ikke kun at tilvælge lysshows og en mere eller mindre falleret kulturnat, der mere handler om reklame for diverse virksomheder end kulturen som sådan? Netop kulturnatten bør vel hylde og vise, hvad Kolding kan på kulturfronten – som det blandt andet sker ved Nicolai komplekset hvert år eller ved Jazz i Trekanten, der arrangerer jazzfestival og trækker mennesker til byen hvert år, om end man også må karrakterisere jazz som værende en niche af kulturen og respekt for det. For netop sådan bidrager vi til, at der i Danmark er plads til alle aspekter af den kultur, som vi danskere for øjeblikket ynder at klamre os til. Men hvad bliver der så af det?

Kolding vil være designby – en investering, der blev puttet mange penge i – de vil tiltrække de unge og være en uddannelsesby, men de vil ikke ofre de midler, det kræver, eller investere i det, der rent faktisk kan give borgerne noget at snakke om og reflektere over. For tænk hvis vi gik i teatret og skulle udfordres på, hvad det egentlig var vi så eller stille spørgsmål ved det liv, vi nu én gang lever.

Kolding har spillet fallit! Med Mungo Park Kolding forsvinder en af de mest interessante kulturinstitutioner i Kolding. Comwell Kolding Teater er for længst blevet et sted for turnéforestillinger og ikke et sted, hvor man selv opbygger forestillinger udover de arrangementer, som Kolding Musikskole kan brødføde dem med. På Comwell mødes man og går hjem igen, uden at det på nogen måde bliver lokalt forankret og uden at ånden på nogen måde er til stede. Intet ondt om turnéforestillinger, der er mindst lige så meget værdi i dem som i meget andet, men den lokale forankring og den lokale ånd er ikke en del af netop det, som de tilbyder.

Kulturtid.dk bakker op om de små, og i Kolding bakker vi i lige så høj grad op om Dronning Dorothea Teatrets dygtige amatører som Mungo Parks dygtige professionelle kræfter. Et byråd der tænker i events, lysshow og ikke mindst penge i kassen og showeffekten bør tænke sig om en ekstra gang og overveje, om de egentlig taler for kulturens- og ikke mindst borgernes bedste.

Det er en ommer!

Hør Kulturtid.dks redaktør Tonny Olausens mening om sagen her: https://www.dr.dk/radio/p4trekanten/p4-trekanten-nyheder/regionale-nyheder-2020-03-10-08-30-4?fbclid=iwar2rzqc548bx2zagwe1a7o2igxkuy86nu8xvtaghw8ufgaxasrtjkzpyc-m