En mand tager livet af sin gamle far, pakker hans lig ind og smider ham ned i et hul i gulvet i hans hus. Derefter sætter han ild på huset, forlader det og begynder forfra på sit liv uden at kigge sig tilbage. Det er Stanton Carlisle spillet af Bradley Cooper. Han søger job i et omrejsende tivoli drevet af den let anløbne Clem (Willem Dafoe), der blandt andet ikke set noget problem i at udstille et menneske og kalde ham ”svin”. Det er bare spørgsmål om at finde den rette drukkenbolt og blande hans sprut op med opium, så har man ham i garnet. I tivoliet møder Stanton den clairvoyante Zeena (Toni Colette) og hendes tankelæsende og fordrukne mand Pete (David Straithairn). De to lærer Stanton deres tricks, og snart efter forlader han tivoliet sammen med Molly (Rooney Mara), og de opbygger et nummer, de optræder med på lidt mere elegante steder end det tivoli, de har ladt bag sig. Til et af parrets shows i New York dukker en mystisk og smuk psykiater op (Cate Blanchett). Hun lurer Stanton i sit net, og sammen planlægger de at snyde en hovedrig forretningsmand.

Filmen er en genindspilning af en film fra 1947 med Tyrone Power i hovedrollen som den kyniske Stanton. Den nye film er instrueret af Guillermo del Toro. Bradley Cooper er god i rollen, og han udstråler mystik, farlighed, kynisme, sex og sårbarhed i en skøn blanding. Rooney Mara er kær som den lidt naive Molly, der følger med ham, men som langsomt opdager, at der er et mørke, hun ikke får adgang til hos sin kæreste.

Cate Blanchett er uovertruffen som den vampede og undersmukke psykiater, der uden problemer manipulerer med Stanton ved at foregive at hjælpe ham med oplysninger, så han kan fremstå som en ægte clairvoyant.

Det er en uhyggelig film-noir med billeder, der nok er i farver, selv om man til tider er i tvivl. Der er ikke meget håb for eller hos de medvirkende, og fornemmelsen af at det meste vil ende galt, holder nok stik. Det omrejsende tivoli har typer, der er havnet her, fordi de ikke var velkomne andre steder. De ved, de er tabere, der lever af at snyde andre med kunstige numre, der aldrig er, hvad de giver sig ud for at være. Der er freaks og træsprit og dårlig opførsel, så det basker, men måske også lidt der holder sammen på eksistenserne.

Heller ikke i New Yorks dekadente klubber eller i psykiaterens fornemme klinik er der meget lys forude. Der er forrevne mennesker, der uafladeligt vælger den forkerte vej at slå ind på. Kontrasterne i historien er tydelige. Der er stor rigdom og ditto fattigdom.

Filmen er både underholdende, dyster og uhyggelig. Se den for historien og for de skønne billeder, der er orkestreret af danske Dan Laustsen.

Nigthmare Alley – premiere den 27. januar 2022

Instruktør: Guillermo del Toro

Manuskript: Guillermo del Toro og Kim Morgan efter William Lindsey Greshams roman.

Fotograf: Dan Laustsen

Medvirkende: Bradley Cooper, Toni Colette, David Straithairn, Rooney Mara, Richard Jenkins, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Ron Perlman, Mary Steenburger