Der er ikke mange mennesker, der hæver sig over den almindelige leverpostejmiddelmådighed, men det gjorde Karen Blixen. Der skal derfor også en instruktør med stjernestatus til at lave en film om hende. Her er Bille August et oplagt valg til at portrættere ikonet Blixen.

Filmen følger hende i hendes smukke hjem på Rungstedlund 17 år, efter hun er kommet hjem fra Afrika med et kuldsejlet kaffeeventyr, en skilsmisse og med tabet af hendes store kærlighed Denys Finch Hatton i bagagen. Dertil kommer, at hun lider af syfilis, der er fejlbehandlet med kviksølv med deraf følgende voldsomme smerteanfald. Karen Blixen er ved filmens begyndelse 63 år gammel.

Hun møder på dette tidspunkt den kun 30-årige digter Thorkild Bjørnvig og tilbyder ham en pagt. Hun lover at gøre ham til en stor kunstner. Til gengæld skal han adlyde hende ubetinget, uanset prisen.

Birthe Neumann er Karen Blixen, og hendes præstation er blændende. Hun forsvarer virkelig sin karakter, der fremstilles som alt andet end sympatisk. Hun formår at tale gammelkøbenhavnsk, hvor Afrika udtales langt og ret lukket (i stedet for kort og mere åbent, som de fleste gør), og overraskende nok lyder det naturligt. Hun skifter fra at være den elegant klædte og utilnærmelige diva med dramatisk makeup til en lille mager kvinde i sengen med uudholdelige smerter og total afhængig af husfaktotummet Fru Carlsen. Det er en kunst at kunne blotte sig, så intet kønt er tilbage.

Simon Bennebjerg er et fint cast som Thorkild Bjørnvig og et flot modspil til Birthe Neumann. Han er på den ene side renvasket, ung og naiv, og på den anden side er han ambitiøs og meget bevidst om, at der er noget på spil i relationen mellem ham og den fornemme verdensdame Baronesse Blixen. Han er akavet og nervøs i deres indledende samtaler på Rungstedlund langt væk fra det ægteskabelige lille hjem med hustruen Grete og den lille søn Bo. Hans hustru formaner ham om, at han skal huske at tage cykelspænderne af, før han går ind, og at han skal kalde Blixen Baronesse – intet under hvis et ungt menneske kan blive lidt befippet. Blixen er imidlertid personen, der for alvor kan introducere ham til kultureliten og en økonomi, der kan gøre ham uafhængig. Gennem Blixen møder Bjørnvig mæcenen Knud W. Jensen, (Louisianas direktør), der tilbyder at finansiere Bjørnvigs kunstneriske foretagende. Mere skæbnesvangert bliver hans møde dog med Knud W. Jensens (lidt forsømte) hustru Benedicte. De to har en følelsesmæssig forbindelse ret hurtigt, og for at skubbe til begivenhederne sender Blixen Benedicte til Bonn, hvor Bjørnvig en overgang opholder sig på studieophold, og lejlighed gør tyv.

Hustruen Grete, den ene af to unge kvinder omkring Bjørnvig, spilles af Nanna Voss. Hun er med rette nervøs for, hvordan Baronessen manipulerer med hendes mand. Hun er fremstillet, så man forstår Bjørnvigs længsel væk fra frikadeller og snak om børn. Hun er lidt kedelig, må man forstå. Til gengæld har hun flere oneliners, hvor hun får sat relationen mellem Blixen og hendes mand på plads. ” Det er hende, der har brug for dig – ikke omvendt Thorkild”.

Asta August er Benedicte, og tiltrækningen mellem hende og Bjørnvig er til at tage og føle på. Asta August er på en gang smuk og intelligent i rollen.

Der er flotte billeder fra Rungstedlund, og Blixens æstetiske sans er i den grad til stede. Der er overdådige blomsterbuketter overalt, gardinerne lufter florlet, og damernes kjoler til de fine middage er udsøgte. Der er skønne togscener, da Bjørnvig rejser til Bonn og fantastiske naturscener fra ind- og udland.

Christian Torpes manuskript (baseret på Thorkild Bjørnvigs bog Pagten fra 1974) er intelligent, ondt og sine steder morsomt.

Pagten er historien om en person, der mener sig berettiget til at ofre mennesker på kunstens alter, og som synes, det er i orden, at unge kvinder om hende risikerer at blive ulykkelige. Blixen har selv indgået en pagt med djævelen, så det må være fint at indgå endnu én med den unge digter, hun vil forme.

Pagten

Instruktør: Bille August

Manuskript: Christian Torpe

Producere: Karin Trolle og Jesper Morthorst

Medvirkende: Birthe Neumann, Simon Bennebjerg, Asta August, Nanna Voss

Varighed: 115 minutter

Premiere: den 5. august 2021