Lone Scherfig har både lavet manuskriptet og instrueret sin nye film ‘The Kindness of Strangers’. Det har hun ikke gjort siden ‘Italiensk for Begyndere’ fra 2000. Der er da også en vis lighed i temaet fra dengang. Filmen følger en række personer, der ved tilfældige møder hjælper hinanden, hvorved deres skæbner sammenflettes. 

Lone Scherfig har scoret fantastiske skuespillere i sine hovedroller. Zoe Kazan er skrøbelig og stærk på en gang som den unge Clara, da hun flygter fra Buffalo sammen med sine to sønner fra sin voldelige politiægtemand, der er et helt igennem dumt svin. At hun ikke synker totalt til bunds, skyldes alene, at hun får hjælp af en genert sygeplejerske, fænomenalt spillet af Andrea Riseborough, en enfoldig ung mand (Caleb Landry Jones) og ender i skjul hos bestyreren (Tahar Rahim) af en russisk restaurant. Denne bestyrer er lige løsladt fra fængsel og sætter hende i kontakt med hans advokat, da det for alvor brænder på for den unge mor. 

Bill Nighy er elskeligheden selv som ejeren af den russiske restaurant i midten af New York. Han kan finde ud af at servere kaviar, og det er så det. Til gengæld er han ikke sen til at tage mod hjælp fra den nyligt løsladte Jeff, (Tahar Rahim), der får restauranten på ret køl. Bill Nighy behøver nærmest ikke andet end at vise sig på skærmen, før han har ydet en fantastisk præstation. 

Filmen er delvis dansk, og udover Esben Smed, der spiller den lidet sympatiske ægtemand, er David Dencik med. Han spiller Claras svigerfar, der er bosat i New York, og heller ikke han får præmien for årets sødeste menneske. Han vil hverken give hende eller hans børnebørn husly eller penge. Endelig er Nikolaj Kopernikus og Martin Buch med i mindre roller, hvor de giver den på engelsk med umiskendelig russisk accent. De er urkomiske. 

At filmen foregår i New York giver en ekstra dimension og fortæller muligvis noget om den gode side af den amerikanske folkesjæl, hvor mennesker rækker ud og hjælper mennesker. 

Historien hænger sammen, og alle ender bliver hæftet, og som titlen antyder, ender den godt (og romantisk) for de fleste. Det er man ikke i tvivl om, og de, der er sympatiske, er det virkelig. Det er måske også her, at filmen på trods af, at den er både stjernespækket og godt skruet sammen med fantastiske skuespilpræstationer og fine noirbilleder fra New York, bliver lidt kedelig og forudsigelig. 

Den kører lidt ned ad et sikkert spor. Det skal dog på ingen måde afholde nogen fra at se den. Det er forudsigeligt oppe i superligaen og skønt for dansk film at kunne bryste sig af en dansk kapacitet som Lone Scherfig. 

Instruktion og manuskript: Lone Scherfig

Fotograf: Sebastian Blenkov

Klipper: Cam McLauchlin

Komponist: Andrew Lockington

Producere: Malene Blenkov og Sandra Cunningham

Medvirkende: Zoe Kazan, Andrea Riseborough, Tahar Rahim, Caleb Landry Jones, Jay Baruchel, Bill Nighy, Jack Fulton, Finlay Wojtak-Hissong, Esben Smed, David Dencik.

Varighed: 116 minutter