”The Lighthouse” er en film, der uden tvivl kommer til at dele vandene. Enten syntes man at filmen er nærved et genialt mesterværk, ellers så ligger man i helt anden grøft, hvor filmen vil for meget, er alt for lang og meget langtrukken.

Historien i denne sort/hvide film er ikke nem at forklare, Den kan bedst beskrives som et psykologisk drama med splattereffekt og smukke stilbilleder. Den er mere drama, end den er en direkte gyser.”The Lighthouse” er som et ondt mareridt, man ikke kan vågne af.

Willelm Dafoe og Robert Pattinson spiller begge eminent i rollerne som den erfarende søulk Thomas, og den yngre søulk Thomas, der får arbejde på et fyrtårn i slutningen af 1800 tallet på en meget lille og meget isoleret ø uden for New Englands Kyst.

At sige at de ikke kommer godt ud af det sammen, er vist en underdrivelse, som to store egoer i en boksekamp af en magtkamp, går de rundt om hinanden og leder efter hver en mulighed for enten at ramme den anden verbalt eller fysisk. Masser af alkohol hældes indenbords, og bedst som man tænker at de har fundet hinanden, fortsætter det psykologisk mindfucking af et spil, og kampen om hvem skal have magten og hvem skal have adgangen til det fascinerende lys i fyrtårnet..

Meningen er at de begge to skal afløses, men en heftig storm gør at deres afløsere ikke kan komme til øen. Instruktøren Robert Eggers har selv udtalt at historien bygger på en virkelig historie om to mænd, der begge hed Thomas, som sad fanget i et fyrtårn under en storm i 1801. Den ældste af dem omkom ved en ulykke, hvilket drev den yngre til vanvid, fordi han frygtede, at han ville få skylden for sin kollegas død.

Der er mange lighedspunkter i denne fortælling, med fortællingen i filmen ” The Lighthouse, selvom Instruktøren Robert Eggers har fortalt, at det ikke er den historie, som han ønsker at fortælle i filmen ”The Lighthouse” bliver fortællingen alligevel en del af historien.

Robert Pattinson, som bl.a. er kendt for at være den lækre vampyr Edward Cullen i serien Twilight. I ”The Lighthouse” er Robert Pattinson blevet voksen og træder virkelig i karakter som den yngre søulk. Bl.a. har han sex med en havfrue, en scene der næsten er filmen seværdig i sig selv. Hans præstation er uden tvivl en Oscar værdig.

Willelm Dafoe som er den erfarende og meget pruttende søulk, hans præstation er lige Oscar værdig. Hvem der har hovedrollen i filmen ”The Lighthouse” og hvem som har birollen er en diskussion værdig. Uden tvivl slår deres samspil gnistrer, og uden tvivl mestrer begge roller evnen til at psykologisk psyke hinanden, grænsende til galskab.

Instruktøren og manuskriptforfatter Robert Eggers med hjælp fra co-manuskriptforfatter Max Eggers har gjort noget af en bedrift, og det er tydeligt at se, at de har fået de to søulke helt ud i tøjlerne, vanvidet stråler ud af øjnene på dem, psykologiske spil tilsat et helt mytologisk univers bestående af havfruer, havmåger der bringer uheld, hvis de dræbes, slangelingende figurer, død, ødelæggelse og afføring der smides over klippeskranten. Filmen går langt, rigtig langt ind i dette surrealistiske univers..

”The Lighthouse” er en film, som skal fordøjes og eftertænkes. Det er en film, som giver biografgængeren kvalme og uden tvivl sidder filmen dybt i en bagefter. Spørgsmålet er om instruktøren Robert Eggers har skabt et makværk eller et mesterværk.

Kulturtid.dk giver ”The Lighthouse” 4 stjerner – én stjerne til Robert Pattinson, én stjerne til Willem Dafoe, én stjerne til instruktør og manuskriptforfatter Robert Eggers, og én stjerne til co-manuskriptforfatter Max Eggers.

Medvirkende: Willem Dafoe, Robert Pattison, Valeriia Karaman
Instruktør: Robert Eggers
Manuskript: Robert Eggers, Max Eggers
Producere: Rodrige Teixeira, Lourenco Sant Anna og Joy Van Hoy
Fotograf: Jarin Blachcke
Kip: Louise Ford
Musik: Mark Korven
Varighed 109 minutter
Premiere 30.januar 2020