Tove Jansson er kendt langt udenfor Finlands grænser for sine historier om Mumitroldene, der huserer i Mumidalen. Nu har finske Zaida Bergroth så lavet en film om Janssons liv – både med og uden de elskelige trolde.

Filmen ´Tove´ fortæller historien om den unge Tove Jansson (1914-2001), der kæmper for at finde sine egne kunstneriske ben. Hun var stækket af sin far, billedhuggeren Victor Jansson, der var stærkt kritisk over for både hendes malerier og hendes tegninger af Mumitroldene.

Tove flytter fra barndomshjemmet og får sit eget iskolde studie, hvor hun kan udfolde sig uden at blive kigget over skulderen. Hun bliver indlemmet i Helsinkis boheme- og kunstnermiljø, hvor hun træffer den sympatiske, gifte Atos Wirtanen, som hun indleder et forhold til. Hun møder også overklassepigen Vivica Bandler, der er gift med en mand, men hvis seksuelle præferencer overvejende går i retning af hendes eget køn. Hendes erotiske appetit er ifølge filmen enorm, og Tove kan ikke indfange Vivica i nogen form for monogami. Vivica er imidlertid den, der har troen på Toves Mumitroldeunivers, og der er hun 100 % på overfor Tove. Hun indgyder hende selvtillid til at forfølge denne sti, og det skulle jo set i bakspejlet vise sig at være en overordentlig god idé. (Tove Janssons bøger om mumitroldene er oversat til 38 sprog). Også et teatersamarbejde mellem de to kvinder blev det til.

Filmen følger Toves vej til succes med først bøgerne om Mumierne og derefter til blandt andet en daglig tegneserie i den engelske avis Evening News.

Alma Pöysti er Tove, og hun leverer en intens og troværdig præstation. Hun er stærk og skrøbelig på en gang. Mest af alt er hun tydelig overfor de personer, hun elsker. Hun stikker ikke under stolen over for Atos Wirtanen, som hun forelsker sig i, om at hendes egentlige og altoverskyggende kærlighed tilhører Vivica Bandler. Hun kæmper med sig selv, fordi hun ikke anser sine børnetegninger for kunst og selv de nærmeste venner har svært ved at overbevise hende om, at hun er en stor kunstner, for Tove vil anerkendes for sine malerier.

Krista Kosonen er Vivica, og hun viser Vivicas facetterede sind. Hun vil gerne sin Tove; hun kan bare ikke. Hun er en selskabelig person, der uafladeligt fester igennem og ikke nægter sig selv noget, og i denne fest er der ikke plads til tosomhed.

Filmen skildrer et ungdomsliv i de kunstneriske kredse i Helsinki og giver et tidsbillede under og efter anden Verdenskrig. Der er affærer på kryds og tværs i vennekredsen og på tværs af kønnene. Det er sjovt dette miljø med kunstnere og intellektuelle, og så har de god smag. Miljøet er ligesom en god Woody Allen film i New York. Det foregår bare i Helsinki. Der drikkes da også ganske meget for nu at være lidt fordomsfuld.

Det er historien om et liv, der har været fyldt med kunst, kærlighed og melankoli.

Filmen slutter med et herligt autentisk klip med den dansende Tove.

Tove: premiere den 3. juni 2021

Instruktør: Zaida Bergroth

Manuskript: Eeva Putro

Medvirkende: Alma Pöysti, Krsista Kosonen, Shanti Roney, Joanna Haartti, Kajsa Ernst, Robert Enckell, Jokon Öhrman, Eeva Putro, Wilhelm Enckell, Liisi Tandefelt, Emma Klingenberg, Juhana Ryynänen, Sara Soulié