Amerikanske Dick Cheney har uden tvivl haft stor indflydelse på amerikansk politik siden slutningen af 1960-erne. Først arbejdede han for tidligere præsident Richard Nixon, dernæst var han stabschef for Gerald Ford, medlem af repræsentanternes hus fra 1979 til 1989, forsvarsminister fra 1989 til 1993 og endelig efter nogle års pause fra politik var han vicepræsident for George Bush den yngre fra 2001 til 2009, hvor han angiveligt havde nærmest uindskrænket indflydelse. Det ligger derfor for så vidt lige for at lave en spillefilm om hans liv, og det har amerikanske Adam Mckay gjort.

Filmen følger Cheney fra de helt unge år, hvor det gik lidt for vildt for sig, indtil kæresten Lynne fik vendt skuden, og Cheney blev både arbejdsom og målrettet og altid med sin hustru ved sin side. Filmen skildrer en mand, der ikke tager mange hensyn ud over de taktiske.

Christian Bale og Amy Adams spiller powerparret Cheney, og de er maskeret, så de næsten en til en ligner virkelighedens Dick og Lynne Cheney. Begge leverer imponerende præstationer i skildringen af vejen til toppen med de kneb, der har været nødvendige for at komme dertil.

Der er oplagt pletter på Cheneys ry, og hans forbindelse til våbenindustrien kan absolut diskuteres. Ligeledes var indblandingen i en vådeskudsulykke i 2006 heller ikke smuk.

Adam McKay har i den grad vinklet sin historie om Dick Cheney, og det er en omvendt heltehistorie og bestemt ikke noget skønmaleri. Allerede fra starten af filmen har publikum billedet af en mand, der vil magten og indflydelsen men ikke behøver at stå i front og blive hædret for det. Til gengæld skyr han ingen midler, når det blandt andet gælder krigen i Irak. Det ville have klædt McKay at lade publikum selv danne deres egen mening om den republikanske Cheney. Mon de fleste ikke havde regnet ud, hvor instruktøren ville hen uden at det blev skåret så vældigt ud i pap. McKay bruger interessante grab, når han lader Cheneys interesse for fluefiskeri symbolisere hans tålmodighed, og når ægteparret Cheney angiveligt har en dialog fra Shakespeares Richard den 3. (Dialogen er i virkeligheden skrevet af McKay). Cheneys akilleshæl i form af, at den yngste datter er lesbisk giver glimtet til den private mand, der i hvert fald i første omgang støtter sin datter, og hvor han vælger ikke at stille op til præsidentvalget.

Filmen er dog fundamentalt underholdende og fortæller en interessant historie.

Vice – premiere den 31. januar 2019

Medvirkende: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Tyler Perry, Alison Pill, Lily Rabe, Eddie Marsan, Justin Kirk, Lisagay Hamilton, Jesse Plemons.

Instruktør: Adam McKay

Manuskript: Adam McKay

Producere: Adam McKay, Dede Gardner, Jeremy Kleiner og Kevin Messick

Fotograf: Greig Fraser

Musik: Nicholas Britell

Varighed: 132 minutter

Tilladt over 15 år