Hvor meget kan man tillade sig at sige og gøre i en tid, hvor alle synes krænkelsesparate? Faktisk en hel del, når man lader dukkerne sige det – så kan de jo altid få skylden bagefter. Ihvertfald slipper Fredericia Musicalteater dejligt befriende afsted med ikke så lidt, når de i øjeblikket genopsætter successen ‘Avenue Q’.

Oprindeligt var det Lars Mølsteds profesionelle debut, da han spillede rollen som dukken Princeton, der efter endt uddannelse og en noget nedslående fremtid må flytte til Avenue Q, hvor han mødes af både underlige, sjove og elskværdige væsner. Denne gang får Mølsted i stedet debut som instruktør, hvilket han har formået at gøre ganske glimrende. Der er tænkt over detaljerne, og skuespillerne er udover at være dygtige til deres primære fag også blevet til dygtige dukkeførere.

Diluckshan Jeyaratnam er efter stor succes med musicalen ‘Hamilton’ i Tyskland vendt hjem til hvor, det startede, og har påtaget sig hovedrollen som Princeton samt rollen som den noget mavesure Rod, og han gør det fremragende. Udover at synge fantastisk, formår han også at være dukkefører til ug. Hans bevægelser passer til dukkernes, hvad end de kigger til siden, sover eller andet. 

Kathrine Lemmeke Madsen havde sin professionelle debut sidste år i musicalen ‘Charles Tante’ og har denne gang kastet sig ud i noget lidt andet end rollen som Henriette. I stedet veksler hun på mest imponerende vis mellem rollerne som Kate Monster og Lucy the Slut. Elegant går hun fra den ene karakter til den anden.

Linda Arunee Olofsson spiller på sjoveste vis rollen som den noget kontante Christmas Eve, der dog også formår at guide samtlige beboere på Avenue Q i den rigtige retning. Hun er skøn, sjov og sød i rollen og en af de få, der ikke er blevet sat sammen med en dukkekarakter.

Oliver Aagaard-Williams spiller den tidligere barnestjerne Gary Coleman, der kæmper for at finde fodfæste og ikke mindst retningen i livet. I stedet er hans fallerede karriere som barnestjerne endt med jobbet som vicevært på Avenue Q. Aagaard-Williams er sjov og skøn, som den noget kyniske men dog elskelige vicevært og hans timing bliver både akavet, sjov og underholdende på samme tid – når han f.eks. virker som noget fra en dårlig reklame fra tv-shop.

Magnus Bruno har for alvor forstået at lede dukkerne, hvad end han spiller Nicky, Trekkie eller Dum ide dyr. Hans mimik og samspil med dem er helt genialt – nogle gange i en sådan grad at han overshiner resten af de medvirkende på scenen. Men også Cecilie Thiim som blandt andet fru Tidselfryd og Mark Vinther som Brian er skønne og charmerende i deres roller.

Alt i alt må man sige, at Fredericia Musicalteater med en flot scenografi, masser af humor, elskelige dukker og dygtige musicalperformere i den grad kommer i mål med en forestilling, som selv de mest krænkelsesparate vil elske. Der er tænkt på hver lille detalje – endda i en sådan grad, at der i hjørnet af scenen kan anes et skilt, der leder til ‘Bert and Ernies B&B’. Det er sjovt og gakket dukketeater for voksne, der bryder med krænkelseskulturen og lader os huske og forstå, at selv Putin “er kun lige nu”.

Trænger ud til et godt grin og afbræk fra det perfekte og polerede bør du bestille en rejse til Avenue Q.

‘Avenue Q’ spiller på Fredericia Musicalteater fra 23. februar til 16. marts 2024

Instruktør: Lars Mølsted

Manuskript: Jeff Whitty

Musik og tekst: Robert Lopez og Jeff Marx

Scenografi: Nevena Prodanovic

Koreograf: Heidi Scheibye

Dukketræner: Sofie Heidelbach

Medvirkende: Diluckshan Jeyarathnam, Kathrine Lemmeke Madsen, Linda Arunee Olofsson, Oliver Aagaard-Williams, Magnus Bruno, Cecilie Thiim, Mark Vinther