Et brag af en fest udspiller sig netop nu på Østre Gasværk Teater.

I den nye opsætning af klassikeren ‘Hair’ fra 1968 bliver vi suget tilbage til 60’ernes og 70’ernes ungdom med tunge og vigtige emner som racisme, seksualitet, klima, diversitet, krig og fred i højsædet – det er desværre stadig ligeså aktuelt nødvendigt at belyse samtlige emner den dag i dag, hvilket gør forestillingen super relevant her i 2023.

Det er befriende og opløftende at se så mange glade unge hippier på scenen der i deres spraglede glade kostumer og langt flagrende hår, stener og tripper i tide og utide. De lever for fred og harmoni og en bedre fremtid. De tager ikke sig selv alt for højtideligt, noget der særligt kommer til udtryk, da en af de mest fremtrædende karakterer; Berger (Oliver Lundqvist) i starten af første akt smider alle hæmninger og trækker ned i bukserne; det er morsomt, men samtidig er det et stærkt billede på den frihed de unge dyrkede med rent hjerte dengang. Vi møder også den gode Claude (Gustav Allen Schriver), der har forladt barndomshjemmet som et oprør mod sine konservative forældres håb om at få en soldatersøn, til fordel for netop at finde sig selv i en lysere verden langt væk fra normer og Vietnam krigen.

Troen og håbet om det gode lyser ud af øjnene på de unge mennesker, der egentlig bare drømmer om et godt liv. Dejligt!

Energien og tempoet er i top, og selvom det til tider bliver en lille smule for teatralsk, så brænder skuespillerne igennem som samlet gruppe. De kan danse og de kan i den grad synge – her mangler der bestemt ikke noget. Det kan unægteligt undgås at komme i godt humør, både når der er fælles sang, men særligt også når de dygtige performere afløser hinanden i den ene kuldegysfremkaldende solo efter den anden.

Østre Gasværk Teater har som nævnt gjort sig umage med at sammensætte et hold af talentfulde unge, med rytme, udstråling og ikke mindst sangstemmer. Vi kommer ikke udenom den helt store fælles sang “Let the Sunshine in” ledet af Saba Lykke Oehlenschlæger, der fik nakkehårene til at rejse sig. Men listen af gode fordanskede udgaver af sange som ‘Hair’ og ‘Air’ kombineret med stærke sangstemmer står i kø for at afløse hinanden, her får særligt debutanten som professionel musicalperformer Maria Overgaard Vinther og den erfarne Jean Michel Bay Helgason, som vi kender fra Wallmans loftet til at løfte sig.

Kostumerne er simple, men farverige – scenografien er imponerende, og vi kommer ikke udenom at nævne premieren på Østre Gasværks spritnye teknologiske stolthed TheatreMax, der inddrager gasværkets rå mure som en gigantisk bagskærm. Gasværkets scenerum er imidlertid så stort, at det sagtens kan tåle meget mere fysisk fyldig scenografi, men dette er kun en ide til fremtidige forestillinger, da de skønne sange i ‘Hair’ og stjernebillederne, som den nye teknologi rent faktisk lykkes med, at få os til at drømme os langt væk og glemme tid og sted.

Du kan opleve ‘Hair’ på Østre Gasværk i perioden 23. februar – 23. april 2023.

Instruktør: Lynne Kurdziel Formato

Medvirkende: Gustav Allen, Schriver, Oliver Lundqvist, Jean Michel Bay Helgason, Maria Overgaard Vinther, Izana Ray Jørgensen, Linnea Stenbeck, Anders Bilberg, One Bailey, Sara Östberg Diakité, Katrine Skovbo Jespersen, Matilde Zeuner, Katrine Schmidt Nørgaard, Christoffer Lund Skov, Saba Lykke Oehlenschlæger, Hannibal Koch, Regitze Glenthøj, Caroline Natália Rodrigues Teixeira, Oliver Aagaard-Williams, Morten Daugaard, Rasmus Faartoft

Kapelmester: Søren Graversen
Scenograf: Kim Witzel
Kostumer: Line Bech
Lyd: Tim Høyer og Morten Frank
Lys: Brian Njie og Jeppe Lawaetz
Videodesign: Thomas Agerholm
Musikalsk arrangør: Jens Hellemann
Instruktørassistent: Heidi Scheibye
Oversættelse: Helle Hansen
Kreativ producent: Søren Møller