Det var et storslået drama, der udspillede sig for øjnene af publikum, da Den Jyske Opera havde premiere på hele to operaer i imponerende Alsion i Sønderborg. Der er op til flere historier i historien i denne opsætning af den i Danmark ret oversete danske komponist Asger Hameriks opera La Vendetta sammen med italieneren Ruggiero Leoncavallos opera I Pagliacci.

Det er spændende og veltænkt at sammensætte de to operaer, så der er flere lag i forestillingen. Det giver dybde og en fornemmelse af realisme, så publikum har lettere ved at identificere sig med karaktererne på scenen. Operaen indledes da også med skuespilleren Tonios prolog, hvori han giver udtryk for Den Jyske Operas ønske om at gengive livet så realistisk som muligt og i øvrigt ydmygt beder om publikums velvilje.

Så går tæppet op for La Vendetta, hvor Estella har forelsket sig i Orso, hvilket ikke huer hendes bror Vitollo. Han bærer nemlig på et had og en hævnlyst over for Orso, fordi dennes far for mange år siden dræbte Estella og Vitollos far i forbindelse med en familiefejde. Vitollo prøver at overbevise Estella om, at alliancen mellem hende og Orso er umulig, men hun vil ikke opgive sin kærlighed, og Vitollo ser ingen anden udvej end at skyde Orso. Da han ved en fejl skyder sin søster, begår han efterfølgende selvmord.

Efter pausen bliver publikum taget med bag scenen, hvor sangertruppen netop ankommet til et nyt sted er i gang med at opstille scenografien og gøre klar til prøve på en komedie. Canio er operachef og stjernesanger og gift med den unge, smukke Nedda, der synger et af hovedpartierne i operaen. Canio er temperamentsfuld og jaloux og lader sig let provokere af sceneteknikerne, der fortæller ham, at Tonio er ude efter Nedda. Canio truer og lader forstå, at han ikke finder sig i noget, hvorpå Nedda afviser Tonio, der ellers erklærer hende sin kærlighed. Nu har vi så en jaloux ægtemand og en forsmået bejler, hvilket er en farlig kombination. Tonio leder da også Canio til stedet, hvor Nedda har stævnemøde med sin elskede Silvio, der spiller Orso i La Vendetta, men det lykkes ham at slippe væk. Canio vil vide, hvem Neddas elsker er, og angriber hende men standses af en af truppens sangere, Beppe. Da Canio efterlades alene for at gøre sig klar til generalprøven, er han sorgfuld og sammenligner sig selv med en klovn, pagliacci.

Generalprøven åbnes med en scene, hvor Columbine (Nedda) venter på sin elskede Harlekin (Beppe), mens ægtemanden Pagliaccio (Canio) er borte. Da Tadeo (Tonio) bejler til Columbine bliver han afvist og latterliggjort. Harlekin og Columbine planlægger en flugt, men Pagliaccio kommer uventet tilbage og Harlekin må flygte uden sin elskede. Pludselig har Canio svært ved at skelne mellem skuespil og virkelighed, og hans vrede og jalousi tager over, hvorefter han angriber Nedda og kvæler hende. Hele kompagniet er indledningsvist overvældet over Canios gode skuespil, og for sent går det op for dem, at det er virkelighed. Da Silvio prøver at komme Nedda til undsætning, bliver også han offer for Canios hævntørst.

Det er de store følelser, der er i spil i de to operaer, og de underbygges af solisternes såvel som korets helt fantastiske sangstemmer, der klinger og fylder hele rummet. I Alsion er det Sønderjyllands Symfoniorkester, der under kyndig ledelse af Christopher Lichtenstein akkompagnerer de mange sangere.

Scenografi og lyssætning er kapitler for sig, for der synes ikke at være grænser for, hvad der er muligt: lige fra regnvejr til blændende strobelys. Alle virkemidler tages i brug for at formidle realisme.

Selvom man hverken er operaelsker eller -kender, kan det varmt anbefales at se og høre La Vendetta/I Pagliacci, for det er en så fantastisk oplevelse, at de to timer og 10 minutter, forestillingen varer, bare flyver afsted, og man går derfra fyldt med et væld af sanseindtryk.

La Vendetta/I Pagliacci havde premiere 7. oktober 2022 i Alsion, Sønderborg og turnerer i Danmark frem til 3. december 2022.

Medvirkende: Dorothea Spilger, Paul Gukhoe Song, Teit Kanstrup, Peter Lodahl, Solen Mainguené, Michael Ha, Jani Kyllönen, Joan Ribalta m.fl. samt Den Jyske Operas Kor

Musik og libretto (La Vendetta): Asger Hamerik

Musik og libretto (I Pagliacci): Ruggiero Leoncavallo

Instruktør: Philipp Kochheim

Dirigent: Christopher Lichtenstein

Scenograf og kostumedesigner: Barbara Bloch

Produktionsleder: Malene Myrup Villesen

Lysdesigner: Anders Poll

Repetitør: Rima Chacaturian

Fotograf: Anders Bach for Den Jyske Opera