Men størst af alt er kærligheden. Det gælder også i Giacomo Puccinis store opera Tosca, hvor det elskende par sangerinden Floria Tosca og maleren Mario Cavaradossi ender med at betale den højeste pris for kærligheden. De hvirvles ind i den magtsyge politichef Scarpias politiske spil, da han jagter Cavaradossis ven og ligesindede, oprøreren Angelotti og misbruger de elskendes kærlighed til at spille dem ud mod hinanden.

Ukrainsk-amerikanske Stefania Dovhan, der spiller en temperamentfuld og lidenskabelig Tosca, har en mageløs sopran, der blandt andet kommer fuldt til udtryk i arien ’Vissi d’arte’, hvor hun funderer over hvad livet har bragt hende. Det er en sand fornøjelse at lytte til Dovhans sang og overvære hendes skuespil.

Den argentiskfødte instruktør, scenograf og lysdesigner José Cura spiller Mario Cavaradossi til premieren, og det er tydeligt, at der er tale om en operalegende. Der er rig lejlighed til at nyde Curas fantastiske tenor, og når han synger den store arie ’E lucevan le stelle’ kan ingen være uberørt.

David Kempster, der stammer fra Wales, er en dæmonisk god Scarpia, der som en anden slange i paradis manipulerer Tosca og Cavaradossi for at fremme sin egen sag. Kempsters djævelske smil og flotte baryton gør Scarpia uhyggelig ondskabsfuld.

Georgiske Zaza Gagua spiller oprøreren Angelotti, der er ven med Cavaradossi. Han jages af politichefen Scarpia og er den egentlige katalysator for handlingen. Også for Gaguas vedkommende er der tale om en ualmindelig flot stemme og flot skuespil, der forlener Angelotti med lidenskab og kampgejst.

I denne opsætning af ’Tosca’ medvirker et stort kor sammensat af Den Jyske Operas Kor, unge sangere fra TalentU, Skt. Clemens Drengekor og X-traKor. Et så stort kor er imponerende og kraftfuldt, og korværket ’Te deum’ tages til nye højder.

Generelt er der tale om et ualmindelig dygtigt og velsyngende ensemble lige fra yngste mand på scenen til de mere garvede.

Puccinis storslåede musik fremføres sikkert af et velspillende Aarhus Symfoniorkester under kyndig ledelse af den italienske dirigent Vincenzo Milletarì. Det er vellyd ud over alle grænser.

José Cura og Silvia Collazuols spændende scenografi og kostumer er rustikke og tilhører ingen bestemt periode. Det tidløse udtryk giver Puccinis ’Tosca’ en evig gyldighed, der minder publikum om, at mennesker til enhver tid vil være drevet af magtliderlighed og begær og, at kærligheden vil have trange kår i dette spil.

Tosca havde premiere i Aarhus Musikhus den 15. august og spiller her den 18., 19., 22. og 23. august 2023

Medvirkende: Stefania Dovhan, José Cura (til premieren), Nutthaporn Thammathi, David Kempster, Zaza Gagua m.fl.

Kor: Den Jyske Operas Kor, unge sangere fra TalentU, Skt. Clemens Drengekor og X-traKor

Dirigent: Vincenzo Milletarì

Orkester: Aarhus Symfoniorkester

Instruktør og scenograf: José Cura

Kostumedesigner og assisterende scenograf: Silvia Collazuol

Lysdesignere: José Cura og Ib Asp

Korindstudering: Christopher Lichtenstein, Peter Pade, Brian Stenger Poulsen (Skt. Clemens Drengekor), Tom Varl (TalentU) og Susanne Vinther (X-traKor)

Repetitør: Karolina Halbig

Foto: Anders Bach