Det er de helt store lidenskaber, der er i spil i Den Jyske Operas opsætning af den 132 år gamle opera ’Werther’. Jules Massenet komponerede musikken, mens Édouard Blau, Paul Milliet og Georges Hartmann skrev den meget poetiske, franske libretto efter Goethes roman ’Den unge Werthers lidelser’. Leif V. S. Balthzersens overtekster er imponerende, idet det er lykkedes at fastholde det poetiske i librettoen.

Hovedpersonen Werther er en kæk, bohème type, der er ulykkeligt forelsket i den smukke Charlotte, som allerede er lovet væk til den ordentlige, pæne forretningsmand, Albert. Charlotte er splittet mellem at følge fornuften eller følelserne – hun vælger fornuften og sin mors ønske og gifter sig med Albert. Hun er ulykkelig i sit ægteskab og har gemt alle Werthers breve som et minde om deres umulige kærlighed. Som om det ikke er nok, er Charlottes lillesøster håbløst forelsket i Werther.
Werthers parti synges af Angelos Samartzis. Han forlener Werther med frækhed, gåpåmod og er meget overbevisende lidenskabeligt forelsket i Charlotte. Samartzis har en flot stemme, og hans fortolkning af sangene er indfølende og meget overbevisende.

Som den smukke Charlotte er Na’ama Goldman et godt valg. Hun har ikke alene en skøn stemme men er også smuk og virker tilpas uopnåelig men også ramt af ulykkelig kærlighed. Goldman rammer Charlottes splittelse mellem de to mænd i hendes liv præcist. Det mærkes, at hun nærmest er på kanten af vanvid.
Charlottes lillesøster, Sophie spilles af smukt syngende Silvia Micu. Sophie er mægleren, der forsøger at rede alle tråde ud og gøre alle tilpas; men hun er selv ramt af en lidenskabelig men ikke gengældt kærlighed til Werther. Dette formidles fremragende af Micu.

Christian Oldenburg synger den pæne, noble Alberts parti. Han optændes af jalousi, da han opdager, at hans elskede hustru har endog stærke følelser for Werther. Oldenburg har en flot stemme og giver Albert en desperation og fortvivlelse, der virker helt ægte, og man føler med den ulykkelige ægtemand.
Philipp Kochheim har stået for instruktionen af den vellykkede opsætning af det lidenskabelige drama, hvor de store følelser slippes løs. Der er meget på spil i denne opera, og i Kochheims instruktion kommer man godt rundt om det hele – og også i dybden.

Sønderjyllands Symfoniorkester under kyndig ledelse af Marie Rosenmir spillede – man fristes til at skrive som altid – imponerende smukt og effektfuldt.

Barbara Blochs enkle og elegante scenografi og kostumer pakker hele opsætningen ind på smukkeste vis og fuldender den flotte opsætning af Jules Massenets opera.


’Werther’ blev anmeldt i Sønderborg den 1. marts og er på turné til den 11. marts 2024


Medvirkende: Angelos Samartzis, Na’ama Goldman, Silvia Micu og Christian Oldenburg (den 1. marts 2024),
Musik: Jules Massenet
Libretto: Édouard Blau, Paul Milliet og Georges Hartmann
Dirigent: Marie Rosenmir (1. marts 2024)
Orkester: Sønderjyllands Symfoniorkester (1. marts 2024)
Instruktør: Philipp Kochheim
Scenograf og kostumedesigner: Barbara Bloch
Lysdesigner: Anders Poll