Man skulle næsten tro, der var tale om et socialt eksperiment, når hele Cirkusteltet på bakken fyldes med forventningsfulde publikummer, der glædeligt påfører sig en gratis fez, inden de placerer sig i teltets stole. Men det er ikke et socialt eksperiment, det er Ørkenens Sønners nye – og måske endda – sidste show.

Opskriften er, som den plejer og hvorfor også lave om på noget, der fungerer og har gjort det i henved 30 år. En logeaften der fører os til Frankrig med et møde med Napolen, Jeanne D’Arc og Quasimodo, og som byder på både logemøde, fjertoman, Omar Papas dødskasser, møde med alle dem på Gyldegården og alt det midt imellem. Logeaftenens mest geniale opfindelse må siges at være et lidt anderledes take på ‘Asterix og Obelix’ i form af Asgerix og Olsenix, der stifter bekendtskab med Dårligmelodix og Siliconix. En sketch, der lige præcis viser, hvor gakkede og kreative de fire logebrødre er.

Niels Olsen er som altid skøn som den altoverskyggende og meget lidt selvkritiske leder af logen Khamel Ull-Zuut. Hans mimik er helt genial og han kuer de arme logebrødre på en måde, så man ikke kan andet end at grine. Altoverskyggende er nok hans aversion overfor krænkelsesparatheden anno 2023, hvor han for alvor skaber risiko for at krænke med visen om, hvordan han administrerer en vis legemsdel samtidig med, at han tvinger hele salen til at råbe det noget upolitiske slogan “Fisse, Fisse, Fez, Fez!”, mens de resterende logebrødre forarges.

Søren Pilmark er logens stærkeste kort rent musikalsk og han er herlig som både den store magiker Omar Papa, der med noget anderledes fart og kraft får gang i den kinesiske dødskasse. Mens Asger Reher som Fjertoman tager sin perfomance til helt nye højder – so to speak – og Henrik Koefoed trækker tydelige tråde til Jørgen Reenbergs ‘Admiralens Vise’ med den skønneste parodi og nærmest bliver en tro kopi af den glade trubadur fra Gallien – Trubadurix (her Dårligmelodix).

Ørkenens Sønner er alt det, der krænker os, og det er netop derfor, vi glædeligt bruger en aften i netop Logens selskab. De er underholdende, musikalske og hamrende upassende – alt det vi godt kan lide og som bryder med en noget krænkelsesparat samfundskultur, som præger vores omgivelser i øjeblikket.

Desværre tyder meget på, at netop ‘Fingeren på Pølsen’ bliver det sidste Logemøde, og selvom man skal stoppe, mens legen er god, så ville mange logemedlemmer nok mene, at der var plads til meget mere fra de fire modne herrer. Skulle det vise sig, at der rent faktisk er tale om det sidste logemøde, så slutter de af med manér med Shu-bi-Duas ‘Den røde tråd’ og et “tak for alt!”

‘Ørkenens Sønner – Fingeren på Pølsen’ spiller fra 2. november 2023 i Cirkusteltet på Bakken og fortsætter derefter på turne rundt omkring i Danmark.

Instruktion: Søren Pilmark

Guitarist: Troels Skovgaard

Kostumer: Henrik Børgesen

Medvirkende: Niels Olsen, Asger Reher, Henrik Koefoed, Søren Pilmark