Begejstrer stadig efter 60 år.

Alvin Ailey Dance Theater har haft sit 60 års jubilæum i 2018, det er 17. gang, de besøger Tivoli, og de bliver modtaget med åbne arme. End ydermere har de et meget forskelligt og varieret program med mange nye værker.

Der er dog ét værk, der går igen ved alle forestillinger, og det er signaturværket Revelations, skabt af Alvin Ailey i 1960, der er Aileys hyldest til sine rødder. Værket er koreograferet til hele 8 negro spirituals, hvor hele følelsesregistret af fortvivlelse, nedgørelse, håb og glæde gennemspilles sluttende af med ”Rocka my soul in the bosom of Abraham”. Denne spiritual kalder i den grad på medleven fra publikum, og der blev sædvanen tro klappet og stampet igennem fra stolerækkerne. Ailey danserne har i den grad en menighed i København, og det er herligt at opleve. Der er en samklang, flirt og kommunikation fra danserne på scenen til deres publikum, og det er denne gensidighed, der er kompagniets dna, og det er ægte. Hvis det ikke var det, kunne det ikke lade sig gøre. Der er en danseglæde og formåen og en tidløs friskhed i dette næsten 60 år gamle værk.

Det er dog også glædeligt, at nye værker kommer til, så kompagniet ikke bliver et levende museum.

Aftenen åbnedes med koreograf Jessica Langs værk EN fra 2018. Danserne var klædt i hvidt, og på bagvæggen sås en cirkel med lys bagved, og højt oppe hang en rund hvid lampe som en planet. Det handlede om at fuldføre cirklen, men mest af alt handlede denne i øvrigt abstrakte ballet om tid. Tid, der går, tid der er gået, og tid der vil komme. Danserne favner vidt, og der var elementer af ballet, contemporary dance og street dance. Værket blev danset til humoristisk musik af Jakub Ciupinsky, hvor tiden gik tik tak, og pendulet blev trukket op. Værket var både sjovt og vedkommende.

Værket i midten var Members don´t get weary fra 2017 af koreograf Jamar Roberts er en hyldest til blues og til den amerikanske jazz-saxofonist og komponist John Coltrane, hvis musik bruges i dansen. Det er melankolsk og bittersødt.

Alvin Ailey leverede en flot åbningsforestilling. Publikum genkendte deres yndlingskompagni og blev udfordret med nye værker.

Alvin Ailey gæstespil fra 28. august til 1. september 2019

Koreografi og scenografi: Jessica Lang

Musik: Jakub Ciupinsky

Medvirkende: Matthew Rushing, Sarah Daley-Perdomo, Jacqueline Green, Daniel Harder, Jacquelin Harris, Ghrai DeVore-Stokes, Belen Indhira Pereyra, Chalvar Monteiro, Jeroboam Bozeman, Renaldo Maurice, Kanji Segawa, Jermaine Terru, Akua Noni Parker

Koreografi og kostumer: Jamar Roberts

Musik: John Coltrane

Medvirkende: Jeroboam Bozeman, Ghrai DeVore-Stokes, Soloman Dumas, Jacqueline Green, Michael Jackson, Jr., Samantha Figgins, Chalvar Montero, Jacquelin Harris, Danica Paulos, Yannick Lebru

Koreograf: Alvin Ailey

Musik: Traditionel

Scenografi og kostumer: Ves Harper

Kostumer til ”Rocka my Soul”: Barbara Forbes