I 2009 blev Lynn Barbers bog An Education bearbejdet til et filmmanuskript af Nick Hornby, og filmen blev instrueret af danske Lone Scherfig. Filmen blev en stor succes og var med i opløbet om Oscar i flere kategorier.

På Teater Republiques lille scene Revolver er denne historie om at blive voksen blevet til et teaterstykke baseret på Lynn Barbers bog og bearbejdet af Anna Balslev, der også har instrueret.

Karin Gille har lavet en enkel scenografi bestående af et stort ribbesystem med tilhørende sammenhængende bænk. Det bringer en lukt tilbage til skoletidens gymnastiksal, hvor den 16-årige Jenny går i skole og hænger ud med sin veninde i 1960-ernes England. Skolen er kedelig, og barndomshjemmet, hvor hun er enebarn endnu kedeligere. Kedsomheden understreges af beige læggede skolenederdele, hvide skjortebluser og beige cardigans. Det er der ikke meget spræl i. Dog er Jenny vild med alt, hvad der er fransk – være sig litteratur som musik. Nøjsomhed er i højsædet hos faderen. Hvis noget virkelig skal fejres i det lille hjem, går familien på konditori og deler én Sarah Bernhard kage. Det kan derfor ikke undre, at Jenny bliver benovet og betaget, da den 20 år ældre Simon fatter interesse for hende. At forældrene også lader sig besnære og endda giver deres datter lov til at tage med ham på weekend er derimod noget mere sælsomt.

I Anna Balslevs bearbejdelse medvirker alene tre kvinder, så mændene hører vi bare om, ligesom Jennys forældre også kun omtales.

Nanna Finding Koppel er skøn som den unge skolepige, der er ved at blive voksen og på den hårde måde gør sig sine erfaringer. Finding Koppel har en imponerende fysik, når hun kravler op, ned og hen i ribberne. I relationen til veninden spillet af Mathilde Arcel Foch tror publikum på, at de er purunge piger med en gryende seksualitet. Marie Dalsgaards karakter binder historien sammen og portrætterer flere af historiens karakterer – blandt andet er hendes beskrivelse af en kvinde i symbiose med sin ovn på randen af et nervøst sammenbrud både sjov og gribende.

Balslevs greb på dette engelske tidsbillede på efterkrigstidens England er interessant, og der skæres meget ind til benet i handlingen, men her bliver der gjort lidt for meget vold på handlingen i den fem kvarter korte forestilling. Simons venner Danny og Helen omtales meget perifert, og de lyssky affærer, Simon og Danny har gang i, er nedtonet, om end det klart fremgår, at han er noget af en charlatan.

Det, der er tilbage, fortolkes dog glimrende og humoristisk af de tre skuespillere.

An Education: Teater Republique – Revolver

Medvirkende: Marie Dalsgaard, Nanna Finding Koppel og Mathilde Arcel Fock (studerende DDSKS, Århus)

Manuskript: Efter roman af Lynn Barber, bearbejdet af Anna Balslev

Filmmanuskriptforfatter: Nick Hornby

Instruktør: Anna Balslev

Scenograf og kostumedesigner: Karin Gille

Forlag: Nordiska

Lysdesigner: Clement Irbil

Belysningsmester: Peter Lorichs

Lyddesigner: Anders Munch Amdisen

Lydassistent: Jonas Krogh

Scenemester: Rasmus Rahbek

Spilleperiode: 10.1. — 9.2.2020

Varighed: 1 time og 15 minutter