En teatralsk forelæsning kalder Ellen Hillingsø, Sarah Boberg og Christoffer Bredal, der har udarbejdet manuskriptet til ´Beauvoir´, baseret på Simone de Beauvoirs bog ´Det andet køn, bind 1. Det er en ret præcis beskrivelse, for det var næsten en dramatiseret universitetsforelæsning på højt niveau, vi var vidne til. Ellen Hillingsø og Sarah Boberg holdt forelæsningen, og de havde da også en disclaimer til publikum, at der ville forekomme mange ord, og at man kunne stikke af, hvis man syntes, det var for meget. Alle blev nu i salen, men vi var advaret.

Marianne Nilssons scenografi bestod af en opstillet væg med et billede af kundskabens træ med Adam og Eva.

Boberg og Hillingsø gennemgik kvindens stilling gennem tiden, og den strakte sig fra år 10.000 f. kr. til nutiden. Det blev til overemner om skæbne, historie og myte. Det altoverskyggende emne var dog køn, og hvad det betød nu og dengang. Og hvorfor skal kvindekønnet være ”det andet”. Der var og er godt nok mange relevante emner desangående, og mange problemstillinger man som tilhørende det “andet” køn skal have en del humor for at tage ind.

Ved scene- og tøjskift, hvor Hillingsø og Boberg forsvandt bag den opstillede skærm, kørte i flere omgange en video, hvor forskellige indbudte gæster udtalte sig om køn. Det var Moeisha Ali Aden, Cecilie Nørgaard, Eva Smith og Ditlev Tamm. Juraprofessor Eva Smith havde den mest jordnære holdning til køn. Allerede fra hun var lille, vidste hun, at hun havde en revne og at hendes bror havde en penis. Og hvad så syntes hendes holdning at være. Hun var ikke begrænset af sit køn og havde aldrig været det – tvaærtimod. Hun var derudover ret begejstret over, at der var mænd i verden. Cecilie Nørgaard havde en akademisk tilgang som kønssociolog, Moeisha Ali Aden en aktivistisk holdning, der blandt andet gik ud på at pisse folk af (det lykkedes ikke) og endelig professor i jura Ditlev Tamm, der i en moden alder er blevet crossdresser.

I første del af forelæsningen havde Boberg og Hillingsø lært de mange ord udenad, mens de i anden del kunne holde sig til skrevne ord på en stabel tallerkner. Med så teksttungt et værk er det oplagt at ty til hjælp. At tallerknerne på premiereaftenen var stablet forkert, var uheldigt, men det rettes der jo hurtigt op på i kommende forestillinger.

Simone de Beauvoir er en spændende og vigtig skikkelse i historien, og det var interessant at høre en teaterforelæsning om hende med Sarah Bobergs og Ellen Hillingsøs vidunderlige diktion, humor og timing. De er godt nok dygtige og sikre i deres optræden.

Gå ind og se kvinderne, damerne, pigerne eller hvad man må kalde dem. Hør dem fortælle om det andet køn, og hvis du er gymnasielærer – så tag dine elever med.

Beauvoir på Teatret ved Sorte Hest

Medvirkende: Sarah Boberg og Ellen Hillingsø

Manuskript: Baseret på Det andet køn, bind 1 af Simone de Beauvoir, udviklet af Christoffer Bredal, Ellen Hillingsø og Sarah Boberg

På dansk ved Karen Stougaard Hansen og Mette Olesen, Gyldendal

Instruktør: Christoffer Berdal

Scenograf: Marianne Nilsson

Lysdesigner: Mikkel Magnus Olsen

Skræddersal: Mikael Jensen

Varighed: 1 time og 30 minutter

Spilleperiode: 22. oktober til 3. december 2022