“De lystige koner” på Folketeatret er her omplantet til det vilde Vesten.


I 2018 er der på Facebook oprettet en gruppe, hvor piger sætter andre piger til at kontrollere, om deres kærester er dem tro. Pigerne skal lokke den potentielle kæresteskurk til at tilføje hende som ven på Facebook og måske lyve om, hvorvidt han er single eller ej. Alt i alt et lidt suspekt tiltag set fra anmelderens stol!

I Shakespeares gamle komedie narres og bedrages der også på livet løs. Døgenigten General John Falstaff mangler penge og sætter sig for at skaffe lidt kapital ved at kurtisere hele to gifte koner, hvis mænd er vældig ved muffen. De to er veninder og opdager, at de ikke er alene om at være attråede. De sætter sig derfor for at narre Falstaff ved at agere interesserede i hans lurvede forehavende. I stedet for at have heldet med sig, ryger han i en vasketøjskurv og derefter bliver han dumpet i floden. Som om det ikke er nok, lokker de ham tilbage igen og igen – han er heller ikke for klog – he.

Komedien, der her er omplantet til det vilde Vesten i stedet for at foregå i Windsor, er totalt forvrøvlet. Dette er for så vidt ikke nogen overraskelse, men det bliver lidt trættende i længden.

De to koner spilles af Camilla Bendix og Mette Horn, og de gør det storartet. Camilla Bendix er snøret ind i livet og nedringet næsten til navlen, så hendes barm yppigt næsten flyder over i dejlighed. Hun er lidt pirret over det frække tilbud. Også Mette Horn er skøn som påtaget elskovsvillig madam.

Tom Jensen er Falstaff, og han er overbevisende tåbelig i sine forfejlede kurtiseringsforsøg, og hans rimerier, som han til stadighed fremhæver, er mildt sjove.

Med ind over intrigen omkring Falstaff, de to koner og deres skinsyge ægtemænd kører et kærlighedsdrama om den unge, smukke Laura. Hun har hele tre muligheder inden for ægtemandsbranchen. Ikke overraskende er de to herrer, hendes forældre hver især vil have hende afsat til, ikke noget for hende. De to er dog på deres side ikke særskilt interesseret i hende – den ene Abraham Tyndsak ved ikke, hvad han skal gøre af sig selv i forhold til den fagre Laura. Den anden stritter med lillefingeren og er bare ikke til damer. Laura selv elsker indianeren Fenton, og hun får ham da også til sidst. Sådan er det jo i eventyr.

Det er altid interessant at omplante en historie til en anden tid eller et andet sted, og om løjerne foregår i London eller i Midtvesten i USA kan for så vidt komme ud på et. Hele castet spiller godt og især Søren Hauch Fausboll som saloonværten er fin, og flere af aktørerne har uforståelige tyske accenter, hvilket understreger den lidt revyagtige stemning. Skuespillerne arbejder hårdt og længe for sagen, men det bliver mere langtrukkent end sjovt.

“De lystige koner” – frit efter Shakespeare spiller på Folketeatrets store scene til 22. april 2018.

Oversættelse: Niels Brunse
Instruktør: Frede Guldbrandsen
Scenograf: Camilla Bjørnvad
Koreograf: Tine Salling
Medvirkende: Camilla Bendix, Kristian Halken, Mette Horn, Jesper Asholt, Tom Jensen, Lisbeth Gajhede, Asger Reher, Jesper Riefensthal, Niclas Vessel Kølpin, Sarah Juel Werne, Søren Hauch-Fausbøll, Jakob Højlev Jørgensen, Emil Blak Olsen, Thomas Diepeveen.