Kirsten Olesen, Stine Schrøder Jensen og Hanne Windfeld. Med tre så stærke navne på rollelisten var forventningerne til stede fra starten da Skuespilhuset havde premiere på ’De urolige’.

De gør det godt alle tre, deres samspil i denne følelsestunge tekst af Linn Ullmann er gennemarbejdet og teknisk stærk. Selve historien er netop en skildring af Linns egen opvækst med de to superkendte forældre Ingmar Bergman og Liv Ullmann. Det har øjensynligt ikke været en dans på roser at være barn i den cocktail. Det er der ingen tvivl om.

Publikum bombarderes med de helt store følelser, for historien er ikke blot Linns’, den er vores allesammens. Det er nemt at relatere sig til Linn Ullmanns usikkerhed og higen efter sine forældres accept og kærlighed. Vi tages med på en følelsesmæssig rutsjetur gennem alt lige fra angst, usikkerhed, liv, død, kærlighed og alt derimellem. Publikum slipper ikke for at få en masse stof til eftertanke med hjem i rygsækken, og det er det særlige ved denne slags forestillinger.

I første akt forekommer scenografien os noget rodet. Alle rekvisitter ligger spredt rundt på scenen og larmer lidt for meget i forhold til selve handlingen, men det bliver bedre hen sidst i akten og larmen forstummer i takt med at rekvisitterne får sin plads i fortællingen i anden akt. Et rullende kamera, der filmer i sort hvid har en særdeles stærk virkning, det styrker følelserne og gør karaktererne mere autentiske og sårbare, man får virkelig følelsen af at komme helt tæt på det menneskelige aspekt.

Kirsten Olesens fortolkning af Bergmann er på en og samme tid befriende, men også afsindig troværdig, så at lade ham skildres af en kvinde er et godt træk, da historien netop er universel. Det er historien, der er i fokus. Hanne Windfeld er festlig som Liv, selvom hendes ego er altoverskyggende, det er befriende, at der også er plads til et par smil midt i alt det mørke. For der er ved gud ikke meget at smile af, hvis man skal tro Stine Schrøder Jensens fortolkning af den oversete Linn. Hun har så mange ar på sjælen, som hun prøver at lappe, men tiden og måske vigtigst af alt timingen er håbløs.

Noget af det, der sidder i undertegnede her dagen derpå er temaet at gøre tingene mens tid er – at få talt om de svære ting, mens der er rum til refleksion.

‘De urolige’ spilles på Mellemgulvet i Skuespilhuset fra den 2. december.

Medvirkende: Stine Schrøder Jensen, Kirsten Olesen og Hanne Windfeld.

Dramatisering: Karen-Maria Bille

Iscenesættelse og bearbejdelse: Peter Langdal

Scenografi og Kostumedesign: Maja Ravn

Lysdesign: Mårten K. Axelsson

Lyddesign: Rasmus Kreiner

Videokonsulent: Søren Knud

Oversættelse: Karen Fastrup