’Den lille havfrue’ er et af de mest elskede eventyr af H.C. Andersen, så da vi satte os til rette i Skuespilhuset for at overvære premieren af deres iscenesættelse var det med forholdsvis høje forventninger.

Det er bestemt ikke den Disney-ficerede udgave.

På bunden af havets dyb møder vi den lille søde lyshårede havfrue Solea, der sammen med sine søstre og bedstemor (Charlotte Fich) lever et bekymringsfrit liv. Men livet over havets overflade frister, drager og tiltrækker, og det så meget, at Solea trodser alle advarsler og begiver sig op på eventyr.
Hovedrollen som Solea spilles overbevisende af Stephanie Nguyen. Hun tilfører havfruen en helt særlig yndig- og uskyldighed for ikke at glemme hendes stærke vokal – særligt med sangen ’Forsvinder’.
Selvom de fleste af os ved, hvordan det originale eventyr ender, så hepper vi på hende hele vejen.

Solea kaster al sin kærlighed på menneske prinsen Edvard, som forliser med sin båd i et uvejr. Men kan en pige med fiskehale overhovedet konvertere til menneske? Og i så fald hvordan? Svaret er heller ikke her overraskende JA!

Her kommer havheksen ind i billedet i skikkelse af Rosalinde Mynster. Et absolut højdepunkt i denne opsætning. Rosalinde er en fryd på de kongelige brædder og i dette tilfælde med et imponerende kostume. Hun besidder en timing og i særdeleshed en ansigtsmimik, der kombineret med hendes sarkastiske og nedladende replikker vækker gru hos den stakkels lille havfrue, men samtidig gode grin hos publikum. Hun er fantastisk.

Den lille havfrue vil gøre alt for kærligheden, men ja prisen er høj, og uden at afsløre alt for meget, så må havfruen træffe valg, der ikke kan tages om.

Scenografien indrammer fortællingen smukt og dystert. Vi køber fuldstændig ind på, at vi befinder os i vandet, hvor samtlige skuespillere bevæger sig flydende. Det skifter mellem det mørke skræmmende dyb til friske klare blå/grønne nuancer. På landjorden befinder vi os i smukke kulisser med Tivoli som omdrejningspunkt.
 
Selvom de fleste kender eventyret fra Disneys tegnefilm fra 1989, så er der her tale om en udgave, der ligger langt fra Disney, men tæt på originalen af H.C. Andersen. Hr. Andersen ville have været stolt.

’Den lille havfrue’ kan opleves i Skuespilhuset fra 25. april – 8. juni 2024.

Medvirkende: Stephanie Nguyen, Lasse Steen, Rosalinde Mynster, Camilla Lau, Charlotte Fich, Özlem Saglanmak, Jela Natius Abildgaard, Bolette Nørregaard Bang, Markus Artved, Felix Havstad Ziska, Cornelis Nilsson og Matthias Petri

Forfatter: H.C. Andersen

Iscenesættelse og dramatisering: Anastasia Holst Nørlund

Scenograf og kostume: Julian Juhlin

Komponist: Markus Artved

Koreograf: Stephanie Thomasen

Lyd: Jonas Vest

Sangtekster: Anastasia Holst Nørlund og Markus Artved