Hvad gør du, når du egentlig godt kan lide din virksomhed og dine medarbejdere, men bare ikke har lederegenskaber? – jo du opfinder en fiktiv chef og hyrer en skuespiller ind, der kan tage skraldet for dig, når det går galt.

Alt dette er ingredienserne i en – må man nok sige – meget typisk Lars Von Trier komedie. ”Direktøren for det hele” blev første gang skabt som film i 2006 og havde blandt andet Jens Albinus, Anders Hove, Henrik Prip og Sofie Gråbøl i rollerne. Nu er filmen i stedet gået til teatret, hvor den i øjeblikket opsættes af Odense Teater med en skøn og velfungerende scenografi som udgangspunkt

Direktøren Ravn vil ikke være direktør, derfor opfinder han en leder, der passer til hver enkelt af medarbejderne, for at please dem bedst muligt. Alting er fryd og gammen lige til den dag, firmaet skal sælges, og der bliver brug for at direktøren for det hele viser sig. Dette ender mildest talt i kaos, da Ravn (Ole Boisen) hyrer den fallerede og dog meget selvhøjtidelige skuespiller Kristoffer (Benjamin Kitter) ind til at spille direktøren for nogle meget forkælede og specielle medarbejdere, der hver især har deres helt egne vanskeligheder at bøvle med.

Det er et unikt, sjovt og godt holde, der blevet sammensat til forestillingen. Hver eneste medvirkende er tilpas stereotyp og underlig i sin rolle og især Mogens Rex er skøn som den noget usikre og stammende nørd Nalle. Også Malene Melsen i rollen som den ugidelige, forsigtige og skrøbelige Mette er fantastisk, allerede i det øjeblik publikum ser hende gå for første gang bryder salen ud i latter.

Ole Boisen er møghamrende irriterende i rollen som Ravn – lige præcis som han skal være – der giver sine ansatte bamsekrammere, når det hele går dem lidt for meget på. I rollen som Kristoffer ses Benjamin Kitter, der langsomt vinder publikums sympati for hurtigt at smide den på gulvet igen. Kitter er skøn i rollen som den fallerede skuespiller, der mest af alt søger anerkendelse og rampelys, og som ikke på nogen måde forstår, hvor falleret han rent faktisk er. I rollen som den forførende Lise ses Mette Kjeldgaard Jensen, der på en skøn måde giver et billede af en kvinde, der tror hun ved mere, end hun egentlig gør og som samtidig bruger alle midler, for at nå frem til en eller anden form for sandhed. Derudover er Kristoffer Helmuth helt fantastisk i rollen som aggressive Gorm, hvis indestængte raseri ad flere omgange går udover den intetanende Kristoffer.

Forestillingens højdepunkt er dog den koleriske, danskhadende Fru Høifødt i skikkelse af Sigrid Husfjord. Husfjord er i den grad underholdende i rollen som den norske forretningskvinde, der vil overtage virksomheden, men som på ingen måde kan lide noget som helst ved det danske folk. Forestillingen udnytter til fulde Husfjords særlige statur – alene ved valg af karakterens navn – og det selvironiske i det er ikke til at stå for. Husfjord er kolerisk, uudholdelig, direkte forfærdelig, en stor prøvelse for hendes tolk (Peter Høgsbro) og helt fantastisk som en del af Direktøren for det hele.

Direktøren for det hele er en rablende skør og skøn komedie, hvor alting går galt. Odense Teater har sammensat et stærkt og dygtigt hold, der på alle måder gør forestillingen lige så Triersk som den skal være.

 

Af Lars Von Trier i dramatisering af Jack McNamara

Medvirkende: Ole Boisen, Benjamin Kitter, Malene Melsen, Mette Kjeldgaard Jensen, Louise Davidsen, Mogens Rex, Kristoffer Helmuth, Peter Høgsbro, Sigrid Husfjord

Scenografi og kostumedesign: Christian Albrechtsen

Iscenesættelse: Nicolei Faber

Forestillingen varer cirka 1 time og 30 minutter uden pause