Forestillingen ‘Frontløberne’ som netop nu er at se på Teater Grob er sat op af teatergruppen MÆRKVÆRK, og det kunne være så godt, men…

‘Frontløberne’ giver sig ud for at være aktivistisk – et sidste klima udkald – og hensigten er at få publikum ind i klimakampen. Forestillingen skal engagere publikum og få dem ”aktiveret” til at gøre noget – nærmest bare et eller andet, så de sætter fokus på klimaet.

Historien i stykket er, at de voksne siger undskyld til de unge for at have overdraget dem en klode i klimakrise, og nu skal de voksne og unge aktiveres og gå ind i kampen for at ”redde jorden”, og der er kun 5 -10 år tilbage før det er ”jordens undergang”. Nu er det nu, det er absolut sidste chance, hvis vi vil gøre os forhåbning om at redde kloden, dette er et nødudkald!

Skuespillerne er dygtige uden tvivl, scenografien fungerer ganske godt og lyssætningen fortjener et Bravo.

Intentionen om at opsætte et aktivistisk teaterstykke er god, den rammer tidens ånd og taler direkte til de unge, som umiddelbart skal håndtere en fremtid, der ikke ser lys ud på klimafronten.

To dygtige skuespillere Jacob Teglgaard og Anne Gry Henningsen indtager Teater Grobs store scene iklædt guldtøj med guldpailletter. Men hvordan hænger guldtøj og klima sammen? Det simple svar må være, at guld skal symbolisere materialisme.

Især Jacob Teglgaard indtager virkelig scenen, som var han født på den og han taler med en tydelig høj røst, der kan høres selv fra de bagerste rækker. Til tider er det desværre næsten umuligt at høre Anne Gry Henningsen, selv fra fjerde række kan man ikke helt høre, hvad hun siger, først fra scene 5 begynder hun at tale mere tydeligt.

‘Frontløberne” er en ungdomsforestilling. MÆRKVÆRK som står bag forestillingen laver teater til teenagere. Det er rigtig vigtigt at få slået fast, at stykket henvender sig mest til målgruppen – den yngre generation.

Hvor Greta Thunberg har fået unge mennesker til at gå ind i klimakampen, virker det umiddelbart ikke som om denne teaterforestilling kommer til at få hverken de unge eller de voksne til at gå mere ind i klimakampen end det, de allerede gør. 

Der formidles uendeligt mange scenarier med fatale dommedagsscenarier, frygt og angst. Der formidles mere usikkerhed og handlingslammelse end egentlige løsningsforslag.

”Problemet” er at stykket måske er for dommedagsagtigt, meget belærende og til tider endda nedladende, nærmest en form for propaganda, der tager form af en klimakrise skuffelse.

Hvis hensigten er at aktivere publikum, så sker det bogstaveligt talt i én scene, hvor salen opfordres til at rejse sig op og danse med til Tik Toks Love me – dance challenge. Men hvis hensigten er at skabe en følelse af ”at vi må gøre noget”, rammer den ikke helt hvor den skal.

Scenen med ”ham som så gerne vil ud og flyve, men det kan han ikke, for han er grædefærdigt i krise – i klimakrise”, er nok den scene som fænger bedst. Skuespilleren Jacob Teglgaard træder virkelig i karakter, og ved brug af scenens skrald forsøger Anne Gry Henningsen at hjælpe ham så godt hun kan i rollen, som storemoder der nok skal hjælpe brokkemanden.

I en anden scene fremviser skuespilleren Jacob Teglgaard stolt et foto fra det virkelige liv. Den 16. september 2020 blokerede klimabevægelsen Extinction Rebellion Kgs. Nytorv, og der lænkede skuespilleren sig fast til andre mennesker med håndjern og stolt fortæller han om denne civile ulydelighed.

Scenen er fin, det er jo ærlig snak, men det skaber lidt forvirring, for hvornår skuespillerne er skuespillere og hvornår de er ”privatpersoner”.
Det medfører desværre at scenerne taber noget ærlighed og troværdighed.

Forestillingen giver ikke så meget nyt om selve klimakrisen eller løsninger til hvordan vi skal løse dem.

Forestillingen består af en ca. 10 forskellige scener, og forestillingen varer ca. en times tid. Jacob Teglgaard og Anne Gry Henningsen er fabelagtige

For unge teenagere kan forestillingen måske være informativ, men for voksne kan ‘Frontløberne’ ikke svinge sig højere op end et lettere fornøjeligt teaterstykke. Forestillingen består af ca. 10 forskellige scener, og forestillingen varer omkring en times tid. Jacob Teglgaard og Anne Gry Henningsen er fabelagtige skuespillere, men stykket ”Frontløberne” kommer desværre til at minde om amatørteater – det er næsten som at være deltagere ved 3.g på gymnasiets typiske afslutnings teaterstykke. 

Medvirkende: Jacob Teglgaard & Anne Gry Henningsen

Instruktør: Petra Adlerberth-Wik

Dramatiker: Thomas Markmann

Scenograf: Siggi Óli Pálmason

Lysdesigner: Jari Matsi

Lyd: Jes Theede

Producent: Karoline Michelsen 

Manuskript: Alexandra Moltke Johansen + holdet

Dramaturgisk assistent: Signe Regitze Berg

Forestillingsleder og Dramapædagog: Karen Zenia Hal Hermansen 

Skrædder og konsulent i bæredygtigt teater: Whitney Byrn 

Grafiker: Robin Neil Hart 

Fotograf: Per Morten Abrahamsen 

Premiere: 30. sep. 2020