Hvor skal man begynde? Ved de vanvittigt flotte kostumer? De dygtige – såkaldte amatørskuespillere? Den fantastiske og kreative scenografi? Musikken? Stemmerne? Eller noget helt andet? Årets festspil i Varde har lidt af det hele og mere til.

Martin Brygmann står bag musik og sangtekster, Ole Kibsgaard bag arrangementet og Carsten Friis har skabt et nyt manuskript bag HC Andersens klassiker Fyrtøjet – en dygtig trio, der på flotteste og mest underholdende vis vækker det klassiske eventyr til live igen.

HC Andersen i skikkelse af Martin Brygmann vandrer rundt i eventyret og interagerer med karaktererne, en både sjov og anderledes måde at fortælle eventyr. Flere gange småskændes han endda med karaktererne, når de ikke helt agerer efter forfatterens hoved, for selv eventyrfigurer lever nu og da deres eget liv, og især hekse eller folk påvirket af kærlighed eller griskhed kan være svære at styre. Brygmann er perfekt i rollen som HC og hans mimik og skuespil er i den grad underholdende. Samtidig formår han at gøre plads til de øvrigt medvirkende, hvoraf størstedelen er amatører.

Hans Vincens blev i sidste øjeblik kastet ind rollen som Soldaten, da Teit Samsø måtte sygemeldes på grund af en knæskade. Man kunne frygte for kvaliteten, men man mærker ikke et eneste øjeblik, at Vincens indtil for nyligt blot var understudy på Soldaten. Han er sød og charmerende i rollen og giver endda eventyrfiguren ekstra kant og personlighed.

Det er svært at fremhæve nogle roller frem for andre, da samtlige medvirkende yder deres yperste og virkelig lægger alle kræfter i for at give publikum en god oplevelse. Rent faktisk glemmer man overraskende hurtigt, at der egentlig er tale om skuespillergruppe primært bestående af amatørkræfter. Alligevel er det især de tre hunde, der stjæler rampelyset. Ikke alene er de fantastisk godt kreeret i forhold til kostumer og detaljer, men Anne Damsgaard Nielsen, Jonas Flindt-Christensen og Kristian Fløe Elbæk tillægger hundene noget ekstra charme og humor – hvor tit ses hunde for eksempel køre på løbehjul? Derudover er det virkelig imponerende, hvordan de formår at synge hinandens sangstemmer stærkere og man fascineres især af Elbæks flotte dybe bas, som selvfølgelig høre til hunden med øjne så store som Rundetårn – hvad ellers?

Herudover er Ole Fredslund Gudmundsen og Karin Egholm skønne i rollerne som Kongen og Dronningen. Gudmundsen er skøn i rollen som den noget underkuede konge, der som alle andre mænd blot adlyder konen og Egholm lige så i den noget standhaftige dronning.

Årets forestilling er en succes! Man fascineres og underholdes på en gang. Der er tænkt over detaljerne, referencer til alt lige fra Matador til MeTo-kampagnen anno 2021 og lækre easter eggs, som giver hele forestillingen lidt ekstra humor. Der er masser af eventyr og kærlighed og med et ledes vi alle tilbage til vores barndomseventyr når Andersens figurer lige fra Tommelise på Segboard til den sødeste Bold (Toppen og Bolden) og den noget skeptiske og triste Ælling vækkes til live på mest finurlige og gennemførte vis, mens de udfordrer forfatteren på, hvem han egentligt holder mest af.

Det hele bindes sammen af en fantastisk band med Ole Kibsgaard i spidsen, der i dagens anledning er placeret i Det Kongelige Teater.

Festspillene i Danmark har nået nye højder. Det er ikke længere blot niveauet over en skolekomedie, som vi kun ser, fordi vores kære står på scenen, i stedet er det vanvittigt dygtige amatører, som giver så meget af sig selv, at det faktisk virker helt forkert at blive ved at kalde dem amatører.

Skynd dig til Varde. Byen er hyggelig og 7-Kantens festspil er en sand, eventyrlig fornøjelse.

Musik og Sangtekst: Martin Brygmann

Arrangement og kapelmester: Ole Kibsgaard

Manuskript og Instruktør: Carsten Friis

Forestillingsleder: Hans Gundesen

Kostumer: Agnether Vestergård Pedersen

Scenograf: Gitte Degnemark

Medvirkende: Martin Brygmann, Hans Vincens, Ellen Søllingwraae Fjord, Ole Fredslund Gudmundsen, Karin Egholm, Anne Damgaard Nielsen, Jonas Flindt-Christensen, Kristian Fløe Elbæk m.fl.

”Fyrtøjet – en gnist i Andersens liv” spiller ved 7-kanten i Varde til 16. juli 2021