Inge Lehmann var en af de vigtigste naturvidenskabelige forskere i Danmark nogensinde. Fuldt ud på højde med de kendte mænd. Men hun er stort set ukendt. Det er ellers noget af en historie, der ligger bag og i denne person – og den historie har Folketeatret valgt at fortælle med ”Jordens indre”.

Lehmann var seismolog og geofysiker – og hun er den, som i 1936 fandt frem til at jorden har en fast kerne. Før hendes beregninger, troede man, at kernen var flydende. Lehmann blev født i 1888 og døde 104 år gammel i 1993. Hun skrev sin sidste videnskabelige artikel 99 år gammel. Men forskerlivet var ingen dans på roser. Som kvinde havde Lehmann ikke adgang til forelæsningerne, hvilket unægtelig besværliggjorde studiet, som blev noget forlænget. Forskerkarrierer var også kun for mænd, så hun blev assistent for en mandlig geodæt, og hjalp med at opbygge seismologiske målestationer i Danmark og Grønland. Stillingen ved Geodætisk Institut var administrativ og arbejdstiden gik med at foretage aflæsninger og aflevere rapporter til sin chef. I sin fritid lavede hun sin egen forskning om de trykbølger, der udgår fra et jordskælv. Hun arkiverede sine dokumenter i OTA Solgryn pakker. Og i havregrynspakkerne redegjorde hun for et mønster i de ellers tidligere uforklarlige afvigelser i disse bølger. I 1936 udgav hun en artikel, men høstede ikke den anerkendelse, hun burde have fået.

Inge Lehmann bringes til live af Iben Hjejle. Det er et match made in heaven. Man kommer tæt på Lehmanns usammenlignelige forskerbegavelse og intense drivkraft. Og man bliver charmeret af spidse kommentarer om uduelige mænd og fjollede regelsæt om hvad kvinder bør og ikke bør. Niels Bohr repræsenterer de mandlige kolleger og – desværre sabotører – i forskerverdenen. Jesper Lohmann spiller ham irriterende godt.

”Jordens indre” er en på mange måder vigtig forestilling. Den handler først og fremmest om Inge Lehmann, som med rette findes frem af glemslens mørke og gives det anerkendende spotlight, hun fortjener for sit store og vigtige arbejde som forsker. Den handler derudover meget eksplicit om kønsroller, normative forventninger og misogyn diskrimination. Og så handler den om et individ, der kæmper både for sig selv og for et fælles bedste – med al for megen modgang.

Fortællingen om Inge Lehmann er lige så rørende, som idéen bag teaterstykket er sympatisk. Man er i godt og sjovt selskab med Inge Lehmann og Iben Hjejle. Ligesom hele resten af castet. Man bliver endda en lille smule klogere på de primære og sekundære bølger, der udgår fra jordskælv. Og man kan ikke undgå at føle nogle af disse bølger lige midt i retfærdighedssansen.

Medvirkende:

Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Roberta Hilarius Reichhardt, Troels Malling
Dramatiker:
Simone Isabel Nørgaard
Instruktion:
Geir Sveaass

Danmarksturné 3. oktober – 11. november 2019:
Aarhus, Odder, Kolding, Sønderborg, Esbjerg, Rønne, Hvidovre, Roskilde, Randers, Vejle, Viborg, Herning, Odense, Svendborg, Hørsholm, Næstved, Greve, Slagelse, Albertslund, Jyllinge, Haslev, Horsens, Ebeltoft

Spilleperiode på Folketeatret:
15. oktober – 15. december 2019