December måned er en af de hyggeligste tider på året. Vi har været en tur oppe i den norske hovedstad Oslo, der ligesom så mange andre byer er pyntet festligt op til den store højtid.

I 2014 havde Amfiscenen urpremiere på forestillingen ‘Julemiddag’, som blev en stor publikumssucces og senere er blevet en sand juleklassiker. Så da den blev genopsat i år – for fjerde gang – denne gang på Nationalteatrets store scene, og vi havde muligheden, ville vi selvfølgelig ikke gå glip af den.

Som en flue på væggen tager ‘Julemiddag’ os med på en særlig rejse gennem 100 års historie fortalt gennem 100 julemiddage hos en norsk familie fra Stavanger. Vi møder første gang familien i 1915, i en tid, der er præget af krig og de udfordringer det medfører.

For selvom juleaften netop handler om traditioner, og alt det vi plejer at gøre, så præges aftenen af tidens tand og de udfordringer som verden, samfundet og ja familien møder.

Vi følger familiens udvikling fra generation til generation. Børn fødes, vokser op, bliver de nye forældre, bedsteforældre indtil livet ender. Alle følelser er i spil. det er en ualmindelig stærk forestilling, der tager os med i alle livets aspekter og store følelser.

Vi bliver ikke forskånet for noget som helst. Og særligt samfundets normer og clashes mellem generationer gør denne forestilling til noget helt unikt. Kønsroller, normer for børneopdragelse, respekten for de ældre og vi kunne blive ved – det er dybt samfundsrelevant og skildringen af dynamikken i en familie er noget, der giver os stof til eftertanke. Vi griner med dem, græder med dem og ryster også en lille smule på hovedet af dem. Det er underholdning af bedste skuffe – Vi håber at denne forestilling finder vej til et teater i Danmark.

Scenografien er enkel, men skarp. Omdrejningspunktet er julebordet. Bag bordet er der to døre, den ene hvor nye generationer fødes og den anden, hvor livet slutter. Det er stærke sager, når familiens ældste rejser sig fra bordet og med små skridt går hen mod døren og forsvinder ud i mørket, vi får reaktionerne fra den øvrige familie med det samme. Faktisk sidder vi og ønsker, at forestillingen aldrig vil slutte.

Rollerne er besat af en række stærke skuespillere, og det kræver sit, at være med i denne forestilling, for de skiftes til at skildre flere roller i takt med livets gang. Der er en god dynamik skuespillerne imellem, og det giver ro for historien.

Hvis du kommer til Norge her i juletiden, må du ikke snyde dig selv for denne helt særlige forestilling. det er noget af det bedste vi længe har set.

‘Julemiddag’ spiller helt frem til den 31. december på Nationalteatret i Oslo.

Producent: Runi Sveen.
Regissør: Tyra Tønnessen
Scenograf og kostumer: Dagny Drage Kleiva

Medvirkende: Birgitte Larsen, Nils Johnson, John Emil Jørgensrud, Helene Naustdal Bergholm, Mariann Hole, Marte Engebrigtsen, Kim Falck, Endre Hellestveit, Nils Golberg Mulvik