KT-stjerner-5

En scene, der gør det ud for både klasseværelse, dagligstue, skolegård, inspektørens kontor, gymnastiksal og kirke danner rammen om et stykke, der for alvor bringer aktuelle temaer op, når det både belyser seksualitet, forskellighed og ikke mindst religion, og hvad den er i stand til at gøre ved os og ikke mindst imod os.

Benjamin er en helt almindelig dreng, der efter forældrenes skilsmisse bor alene med sin mor og pludselig finder tryghed i Biblen. I starten ganske harmløst, men det bliver hurtigt ekstremt, og hans tale baseres alene på bibelske citater. Efter at moderen råber vakt i gevær og forsøger at overbevise skolen om, at hendes søn har brug hjælp, forstår Benjamins biologilærer som den eneste, at noget er helt galt, og at der er brug for handling. I flere desperate forsøg prøver hun at overbevise sine omgivelser om, at Benjamin er blevet kristen ekstremist, men møder stor modstand. Samtidig lykkes det Benjamin at overbevise sine kammerater om, at Biblen er den eneste rigtige vej, og at Guds ord er det eneste sande i en kold og beskidt verden fuld af syndere.

‘Martyrer’ er i særdeleshed aktuel; stykket belyser med en blanding af dyb alvor, humor og fantastisk skuespil fra samtlige medvirkende, hvordan fjenden og faren måske ikke altid er den udefrakommende, men hvordan de elementer og værdier, som vi anser for værende de rigtige, måske kan ende med at skade os, hvis vi enten passivt ser til eller bliver blinde over for truslen inden for vores egne grænser – er vores tolerance måske blevet for stor, og kan den i virkeligheden være med til at skade os?

Forestillingen bygges op med publikum i centrum. Scenen er placeret i midten af publikum, der blandt andet inddrages i seksualundervisning, når de bliver bedt om at sætte kondomet rigtig på en gulerod, eller når de forbavses over den nøgne Benjamin, der næsten i grænseoverskridende lang tid løber rundt for næsen af dem.

Du rives med og stiller dig selv spørgsmål, som du ikke troede, du lå inde med. En aften i selskab med Martyrer er en aften, du ikke glemmer foreløbig.

Sted: Teatret Svalegangen
‘Martyrer’ spiller i perioden 1. oktober 2015 til 24. oktober 2015.

Instruktør: Per Smedegaard
Medvirkende: Daniel Bevensee, Bjarne Henriksen, Kaja Kamuk, Anders Brink Madsen, Ole Jacobsen, Kirsti Kærn, Mette Gadeberg Gregersen og Emil Blak Olsen.
Foto: Morten Fauerby