Forestillingen hedder næsten det samme som dokumentaren, der sidste år fik biografpremiere landet over og som handler om den unge svenske klimaaktivist Greta Thunberg. Men forestillingen handler ikke bare om personen Greta, nej den handler om en hel generation af ”Greta’er”. Den unge generation. Den generation det går hårdest ud over, hvis ikke vi passer på klimaet, nu. 

Greta Thunberg bliver her udover at være et forbillede, et symbol på hele den klimaaktivistiske tilgang og spørgsmålet om – Hvordan reder vi så jorden for at gå i opløsning? 

Der er ingen tvivl om, at jorden og klimaet er under pres. Det illustrerer hovedpersonen Clara også i  en meget stærk åbningsscene, hvor hun krammer alt luften ud af en badebold som forestiller jorden, imens musik og store visuels af jorden der smelter, brager derud af. 

Clara har fornylig været til klimastrejke ligesom sit store forbillede Greta Thunberg. Hun forbinder alt hvad der har med klimaaktivisme at gøre med Greta. Men bliver undervejs udfordret omkring dette af både en fortidshelgen og en stemme fra en boomblaster. For hvad foretager hun sig egentlig hende Greta? Er der ikke andre klimaaktivister end hende og er deres ord ikke lige så vigtige? 

Clara ryger ud og ind af rollen som Greta Thunberg. Hun genfortæller blandt andet dele af en tale fra FN i New York, hvor Greta var inviteret til at tale. 

Det er meget tydeligt at Greta Thunberg er et symbol på klimaaktivisme for mange unge i dag og hovedpersonen Clara repræsenterer denne unge målgruppe. Greta har vildt mange likes og følgere, altså må hun være vigtig. Men hvis man har hørt interviews med Greta Thunberg i virkeligheden, så ved man også, at hun ikke er selvhøjtidelig på en måde, så hun vil fremstå som en ekspert. Hun vil blot gøre opmærksom på at der er et problem, som vi som samfund skal være opmærksom på, før det er for sent. Men hun henviser altid til videnskaben og fakta, for som hun selv engang har sagt – er hun jo bare en teenager og ikke en ekspert på den måde. 

Selvfølgelig er der andre klimaaktivister end lige Greta Thunberg, men hvis hendes stemme og profil kunne råbe verden op, så er det vel egentlig ligegyldigt, om hun lige nu er det største symbol på klima-awareness, bare der er kommet fokus omkring problemet. 

Clara spilles af den nyuddannede skuespiller Karla Løkke, som vi kender fra julekalenderen Pagten og TV-serien Arvingerne. De fleste ved måske, at noget af det sværeste for en skuespiller er at lave soloforestillinger og selvom Karla taler lidt med nogle fiktive stemmer, er hun altså helt alene om at underholde publikum i de 70 minutter stykket varer. Det gør hun simpelthen intet mindre end fantastisk. Hun er både sjov, alvorlig og hundrede procent troværdig. Kæmpe cadeau herfra. 

Stykket er tidsrelevant og rammer den unge målgruppe suverænt både i sprogbrug og temaerne som klima, identitet, understøttet med sociale medier. Så til lærere og forældre – det er bare om at tage jeres teenagere med en tur i Aveny-T. 

Medvirkende: Karla Løkke

Dramatiker: William Lippert

Iscenesættelse: Emil Rostrup

Lysdesign: Jim Falk

Lyddesign: Viktor Dahl

Videodesign: Adam Ryde Ankarfeldt

Scenografi: Jon Stephensen

Kostumedesign: Michael Nøhr

Spilleperiode: Aveny-T: 6. maj-20. maj 2021