Duoen Jensen og Sætter-Lassen fremfører Møller & Larsen med sjæl og varme i en stivende kold kulisse, som fremstår lettere begrænsende og insisterende.


‘Møller & Larsen’ er skrevet efter dramatiker Jakob Weis’ frie fantasi om mødet mellem Danmarks rigeste mand, Mærsk Mc-Kinney Møller, og en af de største, danske arkitekter gennem tiden, Henning Larsen. De to mænd har haft afgørende betydning for Danmark og dansk kultur, men ragede uklar under bygningen af Operaen. Uenigheden mellem kunstneren og mæcenen kom dermed til at definere en af de dyreste og størst tænkte kulturbygninger i Nordeuropa.

På Operaens tag sidder Møller og Larsen som to spøgelser, der aldrig får fred. Her er intet glemt, intet tilgivet eller kapituleret. Her raser den hvileløse kamp om, hvem der havde ret, og hvem der havde uret, om hvem der gav ordrer, og hvem der ikke fulgte dem, om glasfacader der skulle have været i sten, om rettidig omhu, og – måske endnu mere eksistentielt – hvad højden bør være på et anstændigt toilet?

De er frenemies. Det kan mærkes fra første sekund over den livlige, men underspillede ping-pong mellem Møller (Søren Sætter-Lassen) og Larsen (Henning Jensen). Mundhuggeriet bygger på et spændende sprog, et velskrevet samtalestykke, som Weis skal roses for. Men uden de to helt rigtige herrer kunne replikkerne være endt på gulvet i en opsætning, hvis rammer langt fra inviterer til bevægelse eller stor dramatisk oplevelse.

‘Møller & Larsen’ lykkes i et retorisk rigt univers, der formår at rumme historien fra et snævert perspektiv. Man kunne savne mere kontekst og en dybere udforskning af virkelighedens karakterer, når man alligevel har fået to erfarne og fremragende historiefortællere med på holdet. Desværre virker Amanda Collins rolle som mæglerenglen Angela overflødig i det spændende sammenstød mellem kunsten og kapitalen. Både skuespil og replikker titter utroværdigt frem hist og pist og efterlader Collins i et forceret lys.

Alt i alt står tankerne og ordene bag det komplicerede venskab stærkt. Om de aldrende herrer fremstilles i levende live eller som dødelige døde forbliver til gengæld uklart. Møller og Larsens menneskelige skrøbelighed, forfængelighed, stolthed og kærlighed til hinanden og verden skinner dog tydeligt igennem hele vejen igennem.

‘Møller & Larsen’ kan opleves på Mellemgulvet i Skuespilhuset frem til 23. maj 2018.

Dramatiker: Jakob Weis
Iscenesættelse: Thomas Bendixen
Scenografi: Karin Betz
Medvirkende: Henning Jensen, Søren Sætter-Lassen, Amanda Collin og Jonathan Trock (statist)