Hvad er egentlig vigtigst? – den gave du får eller det, at der findes nogle, der vil give dig den gave? Er det størrelsen på gaverne der er vigtigst eller rent faktisk menneskerne omkring os? Og hvad, hvis de mennesker vi tager for givet pludselig forsvinder, fordi vi koncentrerer os lidt for meget om alle de gaver, vi ønsker os? Alt dette er det tankevækkende omdrejningspunkt i Odense Teaters juleforestilling “Nissebanden i Julemandens Land”, der med Flemming Jensen som instruktør leder tankerne tilbage til nogle af de mest elskede julekalendere.
“Nissebanden i Julemandens Land” tager udgangspunkt i den oprindelige historie om Nissebanden i Grønland, hvor Nissebanden sammen med den unge nisse Puk rejser til Grønland for at finde de to ønskesten, som skal hjælpe Julemanden med at blive færdig til Jul. Her saboteres de af Fifi Jørgensen fra Holme Ostrup, der selv ønsker at få fat i stenene.
I denne udgave blandet den oprindelige historie med den nyere julekalender “Nissernes Ø”, hvor Nissebanden må rejse til Sankt Croix for at hjælpe de nisser, der blev forladt, da danskerne solgte øerne, og som nu har problemer med den lidt for dygtige handelsmand Fornøje Frederik.
Fornøje Frederik (Claus Riis-Østergaard) er flyttet til Holme Ostrup, er søn af Hr. Og Fru Fifi Jørgensen (Anders Gjellerup-Koch og Githa Lehrmann), gift med Gertrud, far til Puk og har overtaget Brugsen, som han nu forsøger at gøre til en international virksomhed ved at brande det som “Brucen”. Alt imens han udkonkurrerer den ene lokale forretningsmand efter den anden og samtlige af de tidligere handelsdrivendes børn ansættes i Brugsen glemmer han mere eller mindre datteren Puk, som er meget fascineret af nisser og som savner sin mor, der er sendt ud i verden for at promovere Brugsen. Nissebanden får øje på Puk, der har nissesind og en lang og spændende rejse til Grønland ligger foran dem.
De fleste elsker Nissebanden, og det bliver absolut ikke dårligere af at blive overført til de skrå brædder på Odense Teater med et stærkt hold på scenen. Først og fremmest er de værd at nævne, at børneskuespillerne, som ellers ofte ikke får lov at spille en stor rolle på scenen, i denne omgang får masser af spilletid og udgør en vigtig rolle i forhold til historien. Hver enkelt medvirkende barn er sød, dygtig, underholdende og godt castet til en god familiefortælling.
Nissebanden består af Gemyse (Natalí Vallespír Sand), Skipper (Mikkel Bay Mortensen), Hr. Mortensen (Peter Gilsfort), Lunte (Joakim Lind Tranberg) og den unge pige Puk (Amalie Fjeldmose). Sammen udgør de et lige så stærkt hold som de oprindelige, der dengang bestod af Flemming Jensen, Kirsten Peüliche, Finn Nielsen, Ann Hjort og Arne Hansen. Joakim Lind Trandbergs samspil med Amalie Fjeldmose er fantastiske, især deres duetter og sangstemmer generelt passer fabelagtigt sammen, ikke mindst da de i forbedret rapversion giver “Hundeslæderappen”. Fjeldmose er lige så undrende og sød som vi kender Puk og Tranberg er en skøn Lunte, der er lige så naiv, fjern og alligevel utrolig klog på livet, som en rigtig Lunte med sit elskede halstørklæde skal være. Mikkel Bay Mortensen har puttet ekstra mange dårlige jokes ned i huen på Skipper, men det gør ham absolut ikke dårlige, Vallespír Sand gør Gemyse både snusfornuftig, tøset og kærlig og Gilsfort gør Hr. Mortensen præcis så doven, gammelklog, bedrevidende og beklagende som Hr. Mortensen nu en gang skal være, mens han leder og fordeler arbejdet i bedste ledelses- og projektstyringsstil.
Det helt stor hit på scenen bliver dog Fifi Jørgensen, spillet af Anders Gjellerup-Koch, der leverer en sådan udgave af karakteren, at selv Christoffer Bro må være begejstret. Lukker du øjnene kan du endda tage dig selv i at tænke, om det egentlig ikke er Bro, der står på scenen, når Fifi blandet andet udbryder “Ved hele den rygende Samalie”. Gjellerup-Koch er lige så underholdende og irriterende som en rigtig Fifi Jørgensen bør være.
Sammen med de dejlige sange, som vi alle kender, der i nogle tilfælde krydres med nye tekster, føler man sig hjemme. Scenografien er skøn – især da nisserne svæver til Grønland i luftballonen – og det stærke hold tilsat dygtige børn, et godt orkester, skønne sange og masser af julestemning kreerer en fantastisk aften for både store og små.
Af Flemming Jensen med musik af Hans Dal efter DR’s Julekalender
Instruktør og iscenesætter: Flemming Jensen
Medvirkende: Natalí Vallespír Sand, Joakim Lind Tranberg, Mikkel Bay Mortensen, Amalie Fjeldmose, Peter Gilsfort, Anders Gjellerup-Koch, Claus Riis-Østergaard, Githa Lehman, Cecilie Gerberg, Mads Nørby m.fl.
Scenografi og kostumedesign: Nina Schiøttz
Koreografi: Peter Friis
Kapelmester: Bent Lundgaard