Igen i år starter julen med en tur i Tivoli for at se Eventyrteatrets juleforestilling. Dette års forestilling hedder ”Nissen uden navn”.

Forestillingen handler om to nisser Kanelia og Klejne, to trolde Træk og Trok og to alfer Sanka og Sanva, der alle sammen pjækker fra skole og i stedet for hænger de ud nede i parken. I blandt parkens forstenede havenisser opdager de en noget anderledes havenisse, en som er større end de andre og som har et navn stående i nakken. Da de siger navnet ”Jul” højt bliver nissen pludselig levende, men hun kan ikke rigtig huske, hvor hun kommer fra eller hvad hun laver der. Pludselig hører flokken at der kommer nogle og de gemmer sig bag nogle buske. Det er de små nisser, der er på hemmelig mission. De vil stjæle parkens havenisser, for at sende et budskab ud til folk, at man ikke skal se ned på nogle, der er mindre end én selv.

Da de små nisser er løbet væk med havenisserne, kommer kommunalchef nissen og hans ansatte for at gøre parken klar til borgmesterens store juletale dagen efter. Han opdager hurtigt alle havenisserne er væk og da han kun kan få øje på flokken af pjækkende unge, går han automatisk ud fra det er dem, der har stjålet havenisserne fra parken og truer med at gå til nissepolitiet og forældre og fortælle deres forældre, hvor meget de i øvrigt også pjækker fra skole.

Det er der naturligvis ingen af dem der er interesseret i, så her starter jagten på at finde havenisserne og få dem tilbage i parken. Men de skal også lige finde ud af, hvem ”nissen uden navn”, som de lige har mødt, er og hvor hun kommer fra.

Sammenligner man med sidste års juleforestilling af Eventyrteatret, så når denne desværre ikke op på samme niveau. Handlingen i år er ikke nær så fængende som sidste års. Det samme gælder budskabet. At stjæle noget for at komme ud med et budskab, at man skal være ordentlig overfor nogle der er mindre end én selv, er måske et lidt tvivlsomt signal at sende ud til et ungt publikum i salen. Hvad det har med en havenisse uden navn at gøre, som jo i virkeligheden også have et navn (i nakken), er stadig lidt uklart, udover at alle nok gerne vil vide, hvor man kommer fra. Men sammenhængen er uklar og det er bare ikke helt så skarpt skrevet, som man kunne forvente og har set før fra Eventyrteatret.

Nå det så er sagt, så skal denne kritik ikke gå ud over de unge skuespillere, for endnu en gang bliver man blæst helt bagover, over hvor meget talent der befinder sig på den scene, og blandt så unge mennesker.

Sangene, dansen og replikkerne er der nemlig ikke en finger at sætte på og bliver udført med stor præstation. Særligt skal pigen, der spiller den levende havenisse Jul, Freja Larsen, have et kæmpe bifald og ros for sin sangpræstation, den stemme er uden tvivl noget helt særligt.

Kostumerne var selvfølgelig flotte, men bliver i år overgået af special effekts på rekvisitter så som en havenissemaskine og en oldsten med lysende tegn.

Julestemningen er dog som altid også helt i top, så det kan man på ingen måde klage over.

Ja, desværre er anbefalingerne ikke nær så store herfra, som de var sidste år. Måske var forventninger bare for høje. Men det må også være svært at opfinde en ny dyb juletallerken hvert år og ramme samme niveau hver eneste gang – måske endda umuligt, når man tænker på, hvor længe Eventyrteatret har eksisteret. Men se absolut forestillingen alligevel, hvis man vil have lidt julestemning og opleve en utrolig talentfuld ungdom.

Spilleperiode: d.26.11- 18.12.2022

Manuskriptforfatter og instruktør: Bo Skødebjerg

Komponist: Stuart Goodstein

Kostumedesigner: Christine Brincker

Scenografi og rekvisitør: Ane Løkken

Koreograf: Mette Soldan

Sanginstruktør: Lisa Tjalve

Sminkør: Nina Samuelsen

Lysdesigner: Peter Clausen

Lyddesigner: Steven Winter-Madsen