Niveauet på de danske amatørscener har for alvor nået nye højder gennem de sidste par sæsoner og ikke mindst Nyborg, der kan bryste sig af at være Danmarks ældste friluftsspil, følger i den grad med, når det kommer til kvalitet og dygtige sangere såvel som skuespillere.

Frøken Nitouche er i den grad en kendt og elsket klassiker. Enhver har – eller bør i hvert fald have et forhold til fortællingen og hele universet omkring den. Og har du endnu ikke set den danske version fra 1963 med Dirch Passer og Lone Hertz i hovedrollerne, må man nok erkende, at du er bagud. Netop denne fortælling er kommet under Flemming Jensen og resten af Nyborg-holdets vinger og tilføres ikke kun nyt liv men også fornyet humor og charme – dette ikke mindst på grund af de to hovedrolleindehavere Jens Jepsen og Kathrine Lemmeke Madsen, hvis samspil allerede fra første akt de mødes på scenen, må siges at være en succes. Lemmeke, der ses i rollen som klostereleven Charlotte Borg (Frøken Nitouche), formår nemlig i høj grad at spille op til den arme klosterorganist Celestin, der på en og samme tid viser sig at være den anerkendte teaterkomponist Floridor – begge spille ufejlbarligt at Jens Jepsen, der med stor charme og selvtillid spiller bolden tilbage til den knap så fromme klosterelev.

Om det rent faktisk nogensinde kan lykkes at sætte Jens Jepsen i en rolle, der ikke fungerer, kan der herske tvivl om; han er underholdende allerede i det øjeblik han triller ind i sin hyrevogn og fra første færd skaber han en genial balance mellem stykket og hans evne til at bryde den fjerde væg og skabe kontakt med publikum, der hurtigt bliver en del af legen – i bedste Dirch Passer stil.

Jepsens kønne medspiller Katrine Lemmeke Madsen er lige så velcastet i rollen som Frøken Nitouche. Hun er yndig i både sang, skuespil og generel performance og balancerer på mest fantastiske vis mellem klosterfrøkenens pålagte fromme væsen og den mere udspekulerede teaterdebutant, samtidig med at man glemmer tid og sted og nyder hendes yndige stemme, der ville gøre selv Lone Hertz og Katy Bødtker misundelige.

Også Christina Mosbæk i rollen som den noget feterede teaterskuespillerinde Corinna er skøn. Hun er tilpas irriterende og snobbet i rollen samtidig med, at hun for alvor skruer op for både charme og sex.

Herudover er Rasmus Mansachs som altid værd at nævne – i år i rollen som Ritmester Schmuch, der blandt andet i visen om de alkoholfri husarer viser evne og potentiale. Mansachs er underholdende naiv i rollen og svær at sætte en finger på.

Generelt er det et rigtig godt og stærkt cast, der gør sig gældende på scenen i Nyborg. Lige fra Tobias Gräs i rollen som Premierløjtnant Parsberg, Vivian Edelborg som Abedisse – der på nogle måder minder om en ældre Bodil Kjer, Dennis Reichstein Larsen og Kasper Mortensen som det umage husarpar til det øvrige ensemble, der hver og en leverer det ypperste. Man må dog nok konstatere at nogle humoristiske indslag og blandt andet nonnernes fnisen og hvinen hurtigt bliver en tand for meget.

Forestillingens høje niveau bindes sammen af skønne og overdådige kostumer, koreografi, der både lægger sig op af originalen fra 1963 men også sætter sit eget præg, en skøn scenografi og et fantastisk orkester, der binder den fineste sløjfe omkring det hele.

Alt i alt må man sige, at Nyborg Voldspil igen i år leverer varen og sender glade og feststemte gæster hjem fra Volden.

Nyborg Voldspil spiller Frøken Nitouche fra den 19. juli til 10. august.

Instruktør og manuskript: Flemming Jensen

Baseret på operetten af Henri Meilhac og Albert Millaud

Medvirkende: Jens Jepsen, Kathrine Lemmeke Madsen, Vivian Edelborg, Rasmus Mansachs, Torben Bonde Trolle, Christina Mosbæk, Tobias Gräs, Kasper Mortensen, Freja Sørensen m.fl.

Koreografi: Peter Friis

Scenografi: Malene Højme Ilskov

Orkesterleder: Mads Kunde

Kostumer: Vibeke Valeur

Sanginstruktør: Kristine Becker Lund